Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Angajații ucraineni vor să rămînă în Polonia

poza_polonia.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com via obserwatorgospodarczy.pl

Din cauza epidemiei, mai mulți angajați ucraineni din Polonia și-au pierdut locurile de muncă și s-au întors în Ucraina. Aproape 12% dintre ucrainenii angajați sunt liberi să plece din Polonia. Însă situația nu este aceeași peste tot. Imigranții care lucrează în Polonia au început să aibă succes pe piața muncii, iar cei mai mulți vor să rămână în Polonia.

Epidemia a scos în evidență faptul că străinii sunt foarte importanți pentru piața muncii din Polonia. Ucrainenii alcătuiesc marea majoritate a acestui grup. Ei au o contribuție semnificativă în ceea ce privește menținerea eficacității în anumite sectoare profesionale, influențând din acest motiv economia poloneză. Importanța ucrainenilor nu trece neobservată, iar dispozițiile introduse în legile speciale recent adoptate împotriva crizei sunt o dovadă în acest sens. Conform noilor dispoziții, permisele de ședere sau de muncă vor fi prelungite pe durata epidemiei și încă 30 zile suplimentare.

Din nefericire pentru angajatorii polonezi, de la începutul epidemiei 12% dintre angajații ucraineni au plecat din Polonia. „Unii au plecat înainte de adoptarea unor legi speciale. Mai mult, dispozițiile permit prelungirea permisului de muncă urmărind aceleași condiții ca și până acum”, spune Natalia Myskova, responsabilă de piețele externe la compania Sanpro Synergy, care face parte din grupul Impel ce se ocupă cu recrutarea străinilor. „Acest lucru înseamnă că după ce marile companii de producție, hotelurile și restaurantele și-au închis sau și-au limitat activitatea, angajații nu au putut să-și schimbe meseria și să-și găsească un loc de muncă în domeniul logisticii, în sectorul alimentar sau agricol, deși era nevoie de personal în aceste domenii”, explică aceasta.

Având în vedere situația cetățenilor ucraineni care și-au încetat activitatea, compania Sanpro Synergy a introdus o nouă reglementare conform căreia aceștia vor fi înlocuiți de polonezi. „Pentru prima dată în ultimii ani, polonezii vor desfășura o muncă fizică solicitantă care până recent a fost domeniul de activitate în scop comercial al emigranților din Polonia. Și acest lucru se întâmplă deoarece plecările în Germania sau în Anglia sunt interzise”, explică Natalia Myskova.

Cine va pleca și cine va rămâne?

Persoanele plecate în Ucraina după ce și-au pierdut locul de muncă se vor mai întoarce în Polonia? Este una dintre cele mai pertinente întrebări adresate de antreprenorii polonezi. Natalia Myskova afirmă că acest lucru este sigur pentru mare parte dintre ei. În primul rând pentru că este destul de dificil în prezent să găsești un loc de muncă la est de fluviul Bug, mai ales un loc de muncă la fel de bine plătit ca în Polonia. În al doilea rând, ucrainenii se simt apreciați în Polonia. „Aceștia nu doar umplu golurile de pe piața muncii, dar aduc o valoare în plus, calificări sau competențe care sunt căutate”, spune Natalia Myskova. Mai mult, se presupune că în momentul în care situația din Europa va reveni la normal, polonezii vor pleca în străinătate în scopuri comerciale. Acest lucru va crește cererea de angajați străini în sectorul logisticii, al construcției și al industriei alimentare în Polonia.

Situația declanșată de epidemie a împărțit străinii care lucrează în Polonia în două tabere. Desigur, epoca în care aceștia erau tratați ca forță de muncă ieftină a trecut. Printre ei, încă mai sunt persoane care consideră că munca este o ocupație ce aduce un salariu strict temporar. Acești angajați nu sunt legați de Polonia și în caz că apar probleme pot să se întoarcă în țara de origine. Cel de-al doilea grup, din ce în ce mai necesar, își proiectează viitorul în țara unde lucrează. Aceștia ocupă și posturi la nivel înalt; mai mulți lucrează ca specialiști în domeniul informaticii, un domeniu foarte rentabil. „Aceștia învață, cunosc limba și au ambiții. În ceea ce-i privește pe angajați, nu sunt diferiți de polonezi”, remarcă Natalia Myskova. „Angajații vor să-și aducă familiile în Polonia, să le găsească de lucru și să-i trimită pe copii la școală. De vreme ce ambițiile lor cresc, aceștia își fac așteptări mai mari și au mai multe cerințe de la angajatori, care sunt din ce în ce mai determinați să le respecte. Avantaje concrete așadar pentru ambele părți”, adaugă ea. Natalia Myskova remarcă un alt avantaj creat de această situație: „Conform ultimelor estimări, ucrainenii au cheltuit 8 miliarde de zloți polonezi în 2019, o sumă dublă fața de cea din 2018. Ceea ce înseeamnă că trimit din ce în ce mai puțini bani în țara lor de origine”.

Raportul „Experiența și planul de carieră al cetățenilor ucraineni angajați în Polonia”, realizat de Sanpro Synergy în colaborare cu Fundația Ucraina, arată faptul că peste 80% dintre ucraineni sunt satisfăcuți de locul de muncă și de viața pe care o au în Polonia. Se va schimba situația după epidemie? Câți dintre ei vor pleca și câți vor rămâne? Natalia Myskova estimează că acest lucru va depinde de disponibilitatea polonezilor. Dacă acoperă cererea economică nu va mai fi nevoie de candidați străini. În acest caz, vor rămâne cei care sunt deja integrați în Polonia și care sunt tratați ca angajați loiali și valoroși. Pentru a afla care sunt proiectele lor de viitor, compania Sanpro Synergy lucrează la o nouă ediție a raportului iar rezultatele acestuia vor fi publicate în curând.

 

Articol de Filip Lamański, publicat de obserwatorgospodarczy.pl.

Traducere: Artur Luksza, Smaranda Teodoriu

 

Toate articolele din seria Europa Plus aici