Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ploaia ca fenomen meteo extrem, dar care ne mai scapă de secetă

La staţia meteo Slobozia, în trei zile, a plouat cât de trei ori media multianuală a lunii iunie. Fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente, avertizează șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Pe de altă parte, datorită ploilor din ultima perioadă, după 8 luni de secetă puternică și extinsă în aproape toată țara, în sud-vest, centru și nord se înregistrează o refacere a rezervei de apă.

Este cod portocaliu de ploi torențiale în aproape toată țara până la ora 23. În est și sud este cod galben până vineri dimineață. Din cauza ploilor, râurile s-au umflat, iar două județe sunt sub cod roșu de inundații, 27 sub cod portocaliu și 39 sub cod galben. Avertizările expiră vineri. Potrivit hidrologilor, cele mai multe probleme pot apărea pe unele râuri din judeţele Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi Arad.
La staţia meteo Slobozia, în trei zile, a plouat cât de trei ori media multianuală a lunii iunie. Fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente, avertizează șefa Administrației Naționale de Meteorologie. Elena Mateescu spune că, din 9 iunie și până acum, au fost emise 24 de coduri roșii și 202 coduri portocalii de tip nowcasting pentru fenomene meteo extreme. Nu aceste cifre sunt neobișnuite ci cantitățile uriașe de apă care au căzut în intervale scurte de timp: mai mult de 100 de litri pe metru pătrat într-o oră. Pe de altă parte, spune șefa ANM, datorită ploilor din ultima perioadă, după 8 luni de secetă puternică și extinsă în aproape toată țara, în sud-vest, centru și nord se înregistrează o refacere a rezervei de apă. Încă există deficit în sud-est și în sudul Moldovei.
Legat de temperaturi, Elena Mateescu precizează că au fost cele mai călduroase luni aprilie și mai din 1881 încoace. De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat recorduri de temperatură în fiecare lună.

O veste bună pentru cei care pleacă în vacanță în perioada următoare: din 25 iunie mai scăpăm de ploi.