Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sezonierii români declanşează o dezbatere europeană - interviu acordat de Dacian Cioloș

Ciolos Renew

Parlamentul European votează astăzi o rezoluție privind dreptul muncitorilor sezonieri de a fi tratați întocmai ca și localnicii. Rezoluția nu are caracter constrângător, este doar o formă de presiune politică. Textul inițiat de Renew Europe își propune scoaterea la iveală a legislației europene existente și apoi armonizarea aplicării acesteia în toate statele membre, a declarat pentru RFI Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentar. El atrage atenția asupra neregulilor existente astăzi în aplicarea legislației și cere Comisiei Europene un control mai eficient al diferitelor practici din UE. 

Sezonierii  sunt un atuu al pieței de munca europene, deși nu au fost suficient  luați în seamă până de curând. Ei provin în principal din România și Polonia, dar și din țări ca Portugalia și Spania.

Inițiată de Renew Europe, rezoluția atrage atenția asupra faptului că muncitorii sezonieri vor trebui să aibă drepturi egale cu localnicii, anume salariu minim, concediu, asigurare de sănătate, protecție la locul de muncă ca și un preaviz în caz de concediere. 

Se cere aplicarea riguroasă a legislației existente pentru a garanta siguranța muncitorilor sezonieri ca și  respectarea liberei circulații a lor între statele membre UE. 

Si pentru ca lucrătorii să nu fie din nou în pericol în cazul unui nou val de pandemie sau al altei amenințări, se cere un schimb eficient de date între statele membre.

Parlamentul European dorește astfel să pună capăt și să prevină orice fel de abuz al muncitorilor din partea angajatorilor sau firmelor de recrutare, de a ameliora condițiile lor de muncă și de trai, inclusiv la nivel de drepturi și salarii.

Dreptul la informare este foarte important și el este subliniat în rezoluție întrucât există în legislația europeană actuală o serie de prevederi atât generale cât și specifice care-i protejează pe sezonieri. Ei nu sunt însă mereu la curent cu acestea, or informația ar trebui să fie mai accesibilă, inclusiv la nivelul limbii în care ea este disponibilă. 

 
Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European