Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din incompetență și din impostură de sistem, țara te vrea prost - interviu

pexels-educatie.jpeg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Din incompetență și din impostură de sistem, țara te vrea prost. Asta e explicația găsită de expertul educațional, Marian Staș, la un fenomen aparent paradoxal: potrivit legii, școala e gratuită, dar în realitate costă. În timp ce părinții plătesc bani grei pe meditații, programa încă nu a ajuns în secolul 21 și educația continuă să fie subfinanțată. S-ar putea să avem o problemă de lipsă bună credință în abordarea serioasă a transformării de sistem, spune coordonatorul programului educațional Liderii Mileniului Trei.

Mai multe asociații ale elevilor cer demiterea secretarului de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, din cauza unei declarații publice. Ea a spus că un elev ar fi putut să obțină, fără meditații, o notă de 5 sau 6 la proba de Matematică de la Evaluarea Națională.
În opinia reprezentanților elevilor, este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică.
Marian Staș, coordonatorul programului educațional Liderii Mileniului Trei, admite că declarția Luminiței Barcari nu e tocmai fericită, dar că nu asta e problema, ci că unele subiecte de la examen au ajuns să fie trivial de simple și astfel ajungem să ne furăm singuri căciula. Nu e normal ca media minimă de admitere la un liceu să fie 9.60, subliniază el. Extrem de multe probleme nu au ce căuta acolo. Desenați un cub nu e problemă de Evaluare Națională, precizează Marian Staș. Întrebat de ce e nevoie de meditații și de ce costă învățământul gratuit, expertul educațional dă un răspuns tranșant: "Din incompetență și din impostură de sistem, țara te vrea prost. Adică atunci când de ani și ani de zile legea organică îți spune 6% investiție și de fapt realitatea arată 2.3% pentru educație, atunci când de ani și ani de zile critica principală este de modele curiculare depășite de timp, de tabele cadru pat al lui Procust, care nu mai au ce căuta în secolul 21 și de fapt situația se perpetuează, atunci înseamnă că s-ar putea să avem o problemă de lipsă bună credință în abordarea serioasă a transformării de sistem".