Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Abator Germania: Soarta lucrătorilor români infectați cu COVID-19, în vizorul MAE

coronavirusjpg.png

Scadere usoara a numarului de imbolnaviri, 246 de cazuri raportate luni, 22 iunie
Scadere usoara a numarului de imbolnaviri, 246 de cazuri raportate luni, 22 iunie

Ministerul de Externe anunță că reprezentanţii Consulatului General al României la Bonn au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale şi compania de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck pentru a solicita luarea de măsuri privind gestionarea situaţiei create şi a obţine informaţii suplimentare privind cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19.

Potrivit informaţiilor de până acum. 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină.

Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% dintre lucrătorii depistați sunt români. Aceste date urmează să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate, iar conducerea companiei, împreună cu autorităţile locale, au decis suspendarea temporară a activităţii.

De asemenea, autorităţile districtului Gutersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situaţia rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.

MAE menţionează că, pe fondul evoluţiei situaţiei, în cursul zilei de duminică va avea loc o reuniune la nivelul autorităţilor de land la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn.

Sâmbătă, oficiul consular a fost notificat că 17 cetăţeni români au părăsit locaţia de carantină, autorităţile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.

Potrivit MAE, pe 11 mai consulul general al României la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeaşi companie pentru a verifica situaţia unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media referitoare la cazul unor cetăţeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reţinute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză îşi desfăşoară activitatea 6.000 de cetăţeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existenţa unor cazuri de infectare cu noul coronavirus printre lucrătorii companiei în cauză.

Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu reprezentanţii companiei şi autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19, menţionează Ministerul Afacerilor Externe. 

Deocamdată, nici un lucrător român nu a cerut sprijin consular.