Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Bosnia-Herțegovina pierde 1,5 miliarde de euro pe an ca urmare a emigrației tinerilor

bosnia_bun.jpg

Image source: 
Ilustracija / avaz.ba

Primul studiu pe această temă a fost realizat pe baza statisticilor demografice, a statisticilor educației și a datelor macroeconomice accesibile publicului: Bosnia-Herțegovina pierde 1,5 miliarde de euro pe an din cauza plecării tinerilor în străinătate. Aceasta este una dintre principalele constatări ale studiului privind "Costul emigrării tinerilor din BiH" realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inovare cu sprijinul Fundaţiei Westminster pentru democrație în BiH, ca parte a unui proiect susținut de guvernul Regatului Unit.

Primul studiu pe această temă a fost realizat pe baza statisticilor demografice, a statisticilor privind educația și a datelor macroeconomice accesibile publicului. Rezultatele arată că prețul total al educării persoanelor care părăsesc Bosnia și Herțegovina într-un an, în funcție de structura educațională, variază de la aproximativ 650 de milioane, la mai mult de 800 de milioane de euro. În același timp, incapacitatea de a preveni plecările anuale, prin angajarea acestor tineri, duce la pierderi, directe și indirecte, din PIB de aproximativ 710 milioane de euro anual.

Cu toate acestea, studiul a arătat că există, de asemenea, efecte pozitive asupra economiei naționale ca urmare a emigrării. Cele mai importante beneficii directe ale fluxurilor migratorii sunt transferurile de fonduri. Contribuția acestora și a altor transferuri personale la PIB este de 8%, ceea ce plasează Bosnia și Herțegovina în fruntea Europei din acest punct de vedere. Dacă ne uităm la alte surse care provin din străinătate (venituri sociale și venituri de la lucrătorii temporari), contribuția la PIB depășește 14% și ajunge la aproape 2,5 miliarde de euro pe an. Această proporție a transferului de fonduri în PIB indică simultan valoarea lor ridicată, dar și PIB-ul scăzut, adică o economie subdezvoltată și o activitate economică insuficientă în Bosnia-Herțegovina.

Subliniind faptul că acest studiu a arătat că Bosnia și Herțegovina împărtășește soarta regiunii cu privire la problema migrației și că se confruntă cu un proces intensificat de emigrare a tinerilor cu studii superioare, autorul, Nenad Jevtović, a avertizat că lipsa capitalului uman din viitorul apropiat ar putea determina în mare măsură destinul economic al țării și nivelul de trai al populației sale.

"Dacă tendința de emigrare va continua, aceasta va duce la o serie de probleme socio-economice în viitor. Unele sunt deja vizibile: presiunea asupra fondurilor de pensii, a serviciilor de sănătate și sociale, reducerea creșterii potențiale a PIB-ului ca urmare a scăderii  capitalului uman și a pieței forței de muncă în comparație cu cererea", a declarat Jevtović, adăugând că, potrivit datelor disponibile, numărul emigranților a crescut constant: de la 28.000 de emigranți în 2013, la 44.700 în 2018.

”Această cercetare detaliată și riguroasă oferă o perspectivă serioasă asupra costului real al lipsei de oportunități pentru toți. Emigrarea cetățenilor calificați și motivați are un cost economic real. Pe baza concluziilor acestei analize, putem colabora pentru a defini și crea politici mai pozitive și mai bune pentru BiH, precum și o bază solidă pentru un nou mod de gândire”, a subliniat ambasadorul britanic în BiH.

Pe baza datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), se estimează că din cele 36 de țări membre ale organizației, între 2013 și 2017 aproximativ 184 000 de persoane au emigrat definitiv sau temporar din Bosnia și Herțegovina. Potrivit datelor OCDE, destinațiile preferate de cetățenii BiH sunt Germania, unde au emigrat mai mult de jumătate, (54%), apoi  Slovenia cu 26% și Austria cu 9%.

 

Articol apărut în publicația Dnevni Avaz, din Bosnia-Herțegovina

Traducere: Hana Hot, Anda Costiuc

 

Toate articolele din seria Europa Plus: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus