Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 5.300 de lucrători din industria cărnii se află în carantină

tonies_ard_22-6-20.jpg

Industria cărnii, condiții precare de muncă
Sursa imaginii: 
captură TV/ARD

După izbucnirea unui nou val de infecţii cu Covid-19 într-un concern de prelucrare a cărnii, din Renania de Nord-Vestfalia, au fost testate pozitiv 1.331 de persoane. Toţi cei aproape 6.000 de angajaţi ai concernului Tönies se află în carantină la domiciliu. Foarte mulţi dintre lucrătorii concernului sunt sezonieri şi provin din România şi Bulgaria. În regiunea Gütersloh, unde se află întreprinderea Tönies, s-au reintrodus parţial anumite restricţii care la nivel federal au fost anulate.  

Valul de noi infectări cu virusul Covid-19 din fabrica de prelucrare a cărnii Tönies a scandalizat opinia publică germană. Săptămâna trecută s-a aflat că în localitatea Rheda-Wiedenbrück din apropierea oraşului Gütersloh, situat în land-ul vest-german, Renania de Nord Vestfalia, peste 700 de persoane s-au molipsit cu virusul corona. Într-un comentariu necugetat, primul ministru al land-ului, creştin-democratul Armin Laschet, a spus că vinovaţi pentru reizbucnirea epidemiei ar fi muncitorii sezonieri români şi bulgari. Comentariul primului ministru a fost taxat drept discriminatoriu şi a stârnit un val de critici. Inclusiv din partea ministrului federal de externe, Heiko Maas care a precizat că e „inadmisibilă culpabilizarea unor oameni” care sunt „exploataţi” de concernul Tönnies.  În ultimă instanţă, Laschet şi-a cerut public scuze, precizând că responsabilitatea pentru situaţia ivită revine în exclusivitate concernului. Laschet a anunţat că se vor lua măsuri în vederea „îmbunătăţirii substanţiale a condiţiilor pentru muncitorii din România şi Bulgaria”.

S-a trecut imediat la testarea celor peste 5.300 de angajaţi ai concernului. În urma testelor, până luni au fost identificate 1.331 de persoane infectate. Toţi lucrătorii concernului se află, în prezent, în carantină.

La nivel regional au fost înăsprite reglementările de protecţie.

„Acum trebuie luate măsuri de a îngrădi răspândirea virusului la nivel regional şi de întrerupere a lanţului infecţiilor”, a declarat ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn. Tot el a spus că autorităţile trebuie să supravegheze cu stricteţe respectarea carantinei. Nerespectarea ar putea provoca un val al epidemiei care ar afecta întreaga Germanie.

Deja în urmă cu câteva săptămâni s-a vorbit despre condiţiile precare de muncă în firmele de prelucrare a cărnii. Atunci s-a subliniat necesitatea de a urgenta adoptarea unor legi prin care să se interzică activitatea unor firme intermediare care recrutează muncitori din terţe ţări – mai ales est-europene. Guvernul federal a decis ca activitatea acestor firme intermediare va fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Totodată a anunţat că nerespectarea reglementărilor vor fi sancţionate cu amenzi drastice – de cel puţin 30.000 de euro. Reglementările însă vor trebui să treacă prin parlament.

Într-un interviu acordat azi dimineaţă televiziunii publice (ARD), ministrul muncii, social-democratul Hubertus Heil a spus că pagubele produse în regiunea Gütersloh vor trebui plătite de către firma Tönnies.

Locuitorii regiunii au avut de suferit pagube materiale după ce au fost reintroduse măsuri de îngrădire care au blocat anumite activităţi economice, sociale şi educative.

„În această branşă trebuie să se facă schimbări urgente şi curăţenie”, a spus ministrul.
Preşedintele grupului ecologist din Bundestag a cerut concernului să preia toate costurile ivite din cauza izbucnirii lanţului de infecţii. Deja sâmbătă, şeful concernului şi-a asumat public responsabilitatea pentru situaţia creată.

Primul ministru din Renania de Nord Vestfalia, Laschet, nu exclude decretarea stării de alertă pentru regiunea Gütersloh.

El a spus că în acest sector economic trebuie să se facă urgent schimbări.

Tot el a cerut muncitorilor sezonieri să nu părăsească în pripă regiunea, pentru a pleca în ţările lor. Laschet a promis sezonierilor că în caz de nevoie vor primi îngrijirile medicale necesare.