Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță (SUUMC), despre internarea pacienților COVID-19 asimptomatici

medic_infectioase.jpeg

Image source: 
Facebook/Valeriu Gheorghita

Pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă după 10 zile de spitalizare. Măsura se regăsește într-un ordin semnat marţi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și are ca scop descongestionarea spitalelelor. 

Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după  minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va face în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării. Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. 

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă. După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină sau, în lipsa acestuia, de direcțiile de sănătate publică. 

Valeriu Gheorghiță, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" (București) explică la RFI de ce nu poate fi lăsat un asimptomatic acasă din momentul în care el a fost diagnosticat cu noul coronavirus. 

Trebuie internați pacienții asimptomatici? "În momentul de față, cred că este util să internăm persoanele asimptomatice. De fapt, aș spune să evaluăm corect medical o persoană aparent simptomatică pentru că persoana asimptomatică depistată pozitiv COVID-19 poate să fie oarecum în 3 scenarii. Primul scenariu ar fi acela de depistarea în faza presimptomatică, adică în perioada de dinanintea bolii. Ori, dacă l-am lăsa acasă, în câteva zile poate să dezvolte simptome și, de ce nu, să dezvolte o formă severă de îmbolnăvire. Acesta ar fi un aspect. Al doilea aspect este persoana care este simptomatică o perioadă de timp și care devine asimptomatică ulterior. Și al treilea scenariu este când persoana depistată pozitiv rămâne asimptomatică de la început până la sfârșit. Doar că noi nu putem, la momentul diagnosticului, să știm cine rămâne într-adevăr asimptomatic și cine nu. Și atunci, toate aceste persoane au nevoie de o evaluare medicală corectă, de o supraveghere pe o perioadă de mai multe zile, pentru a surprinde eventuale modificări în starea de sănătate și pentru a face niște evaluări care țin de analize (analize de laborator, analize imagistice, cum ar fi radiografie pulmonară, tomografie), se discută de rolul tratamentului profilactic cu anticoagulante pe care inclusiv persoanele asimptomatice ar trebui să le facă pentru a preveni eventualele complicații trombotice. (...) Mai mult, sunt persoane care pot dezvolta complicații pulmonare pe care le duc pe picioare, fără să resimtă și să relateze semnele de insuficiență respiratorie." 

Pacienții asimptiomatici pot dezvolta simptome dacă sunt internați în același salon cu cei simptomatici? " Nu am regăsit în niciun document medical serios, de specialitate, această idee că un pacient asimptomatic dacă este expus și internat în același salon cu un caz simptomatic, ar dezvolta în evoluție o formă mai zgomotoasă din punct de vedere clinic sau ar deveni simptomatic. Deci, nu există o dovadă medicală care să susțină această ipoteză. În momentul în care pacientul are infecția depistată, noi vorbim de o suprainfecție. Nu avem o explicație medicală și dovezi în acest sens. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile serioase din acest domeniu de activitate nu fac nicio specificare cu privire la internarea pacienților pe zile de spitalizare sau în funcție de gradul de severitate a bolii...Nu avem în momentul de față date care să susțină această ipoteză".

Asimptomaticii transmit virusul? "Categoric, transmit infecția. În primele zile de la momentul infectării, după pozitivare și începerea replicării virale, ei au o încărcătură virală, de acord, mai mică decât pacienții cu forme moderat-severe de boală dar au încărcătură virală suficient de mare încât să transmită, să contamineze practic mediul din jurul lor și să transmită virusul la contacți.  Și asta, prin secreții respiratorii, mai ales atunci când există o voce mai intensă sau un ritm verbal mai accelerat, există o eliminare de virus suficientă însât să putem vorbi de transmitere, și în mod deosebit în cazul persoanelor care stau apropiat pe o durată mare de timp."

Despre limitele Testului Real-time PCR. "Acest test are o specificitate foarte mare, în sensul că atunci când îți iese pozitiv, poți să certifici diagnosticul. Atunci când iese negativ, probabilitatea ca acea persoană să fie infectată este foarte mică, însă nu putem exclude diagnosticul dacă există și alte criterii clinice sau imagistice de infecție. O altă limită a testului este, într-adevăr, cea că nu poate să discearnă între un pacient care încă este contagios și unul care are testul pozitiv dar nu mai este contagios. Ideal, în situațiile acestea, ar trebui să completăm cu culturi virale, pentru a vedea dacă este vorba de un virus viu sau nu. Dar, deja există o serie de date preliminare care arată că odată cu apariția anticorpilor, undeva în ziua 10, de la momentul pozitivării, încărcătura virală scade foarte mult, chiar devine nedetectabilă, cumva replicarea virală, la aceasta vreau să fac referire, și din acel moment pacientul nu mai asociază un risc foarte mare de contagiozitate."

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: