Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va arăta vacanța de vară pentru europeni

luggage-3167359_1280.jpg

Mulți europeni îşi pregătesc valizele şi îndrăznesc să-şi facă planuri de vacanţă în prima vacanţă de vară post-coronavirus.
Mulți europeni îşi pregătesc valizele şi îndrăznesc să-şi facă planuri de vacanţă în prima vacanţă de vară post-coronavirus.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

După lunile pline de anxietate petrecute în izolare în propriile apartamente, mulți europeni îşi pregătesc valizele şi îndrăznesc să-şi facă planuri de vacanţă în prima vacanţă de vară post-coronavirus, scrie AFP într-un reportaj citat de Agerpres.

În Franţa, cea mai importantă destinaţie turistică a lumii, guvernul contează pe faptul că francezii vor prefera să-şi petreacă concediile în ţară, pentru a contribui astfel de repornirea importantului sector economic al economiei franceze.

Pentru a se asigura că acest mesaj ajunge la francezi şi pentru a le reaminti acestora ce le oferă propria ţară din punct de vedere turistic, autorităţile de la Paris se pregătesc să lanseze campania #CetetejevisitelaFrance - În această vară vizitez Franţa.

Conform şefului asociaţiei franceze Entreprises du Voyage, care reprezintă sectoarele industriei turistice, doar 20% dintre rezervările pentru vacanţa de vară făcute prin agenţiile turistice sunt pentru locaţii în afara graniţelor Franţei, prin comparaţie cu 66% dintre rezervări, aşa cum se întâmplă într-un an normal.

Însă el a precizat că vor fi aplicate măsuri reciproce dacă alte ţări impun măsuri de carantinare pentru cetăţenii francezi.

Cel mai vizitat oraş din Europa - Paris- a revenit treptat la viaţă, odată cu redeschiderea cafenelelor în aer liber. Turnul Eiffel se redeschide mâine, 25 iunie, deşi cu limitări ale numărului de vizitatori, care vor putea la început să urce doar pe scări până la etajul al doilea al turnului.

Enigmatica Mona Lisa şi celelalte capodopere de la Luvru vor putea fi admirate din nou în sălile muzeului din 6 iulie.

În Spania, destinaţii turistice "obligatorii" pentru orice turist care se respectă, precum monumentala Sagrada Familia din Barcelona sau palatul Alhambra din Granada se vor redeschide de la 1 iulie pentru turiştii străini.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în public şi în spaţiile închise până când virusul va fi învins, au avertizat autorităţile spaniole.

În Marea Britanie călătorilor li se va lua temperatura la sosire, conform schemei ce va fi pusă în aplicare în concordanţă cu "linii directoare stricte de sănătate", au anunţat autorităţile regionale, care au impus o carantină de 14 zile pentru toţi cei care sosesc din străinătate, inclusiv cetăţenii britanici, pentru a evita pătrunderea de noi cazuri de COVID-19 în ţara cu cel mai mare număr de victime ale noului coronavirus din Europa.

Această decizie va reprezenta probabil o lovitură pentru turismul internaţional, Big Ben-ul şi palatul Buckingham, dar şi alte atracţii turistice britanice nu vor fi probabil luate cu asalt de turiştii străini, la fel ca în fiecare an, dacă marea parte a celor care intră în ţară vor trebui să se autoizoleze pentru două săptămâni.

"Benvenuti in Italia!" este urarea cu care sunt primiţi de obicei turiştii în Italia, care a fost prima ţară europeană lovită puternic de coronavirus.

La trei luni după ce au fost aplicate măsuri dure de închidere şi izolare, dar nerăbdătoare să întoarcă această pagină şi să-şi resusciteze sectorul turistic cheie, Italia s-a redeschis călătorilor din Europa la 3 iunie.

De fapt, multe dintre celebrele sale monumente şi situri istorice au fost redeschise încă din mai, inclusiv Basilica Sf. Petru din Vatican şi Colosseumul.

Însă, la fel ca şi în cazul canalelor veneţiene unde gondolele îşi aşteaptă clienţii, aceste atracţii turistice rămân tăcute, fiind vizitate de foarte puţini oameni, majoritatea italieni.

Iar cum turismul reprezintă 13% din PIB, autorităţile sunt hotărâte să promoveze "marca" Italia.

Chiar şi aşa, turiştii străini care se plimbă cu tradiţionala gelato în mâini pe străzile Romei sunt foarte puţini.

Din 15 iunie, Acropolele şi apele turcoaz ale insulelor elene sunt din nou pe harta turistică a Europei, odată cu redeschiderea principalelor două aeroporturi din Grecia, cel de la Atena şi cel de la Salonic, pentru sosiri din 29 de ţări, marcând startul sezonului turistic.

Însă turiştii care provin din regiuni ce au fost grav lovite de virus vor fi testaţi în mod obligatoriu şi-şi vor petrece prima lor noapte pe pământ elen în hoteluri desemnate special. 

Odată ajunşi în Grecia, turiştii vor avea acces la toate nestematele turistice ale acestei ţări, inclusiv situri arheologice şi muzee, fiind instalate sisteme de filtrare a vizitatorilor la intrare.

Pentru cei care se îndreaptă spre plajele din Corfu sau Creta, spre exemplu, este necesară rezervarea din timp a locurilor. Şezlongurile şi prosoapele de plajă trebuie să fie aşezate cu respectarea distanţării sociale.