Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Europa revine la normalitate, dar Covid-19 câștigă teren în restul lumii

covid_medici.png

Sculptură dedicată medicilor care luptă cu Covid19, Riga, Letonia, 17 iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Pandemia Covid-19 câștigă teren în mai multe regiuni ale lumii, mai ales în America Latină, susține OMS care a cerut creșterea producției de dexametazonă, medicament folosit împotriva SARS-CoV-2.

Veștile bune din Europa nu trebuie să ne inducă în eroare: la nivel mondial pandemia Covid-19 nu a trecut, virusul “continuă să se răspândească”, a avertizat la începutul acestei săptămâni  Organizația Mondială a Sănătății.

În timp ce unele țări, inclusiv Franța, sunt optimiste și adoptă măsuri de relaxare, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lansat un avertisment într-o conferință virtuală organizată la Dubai:

"Au fost necesare mai mult de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie raportat. Însă ultimul milion, a fost raportat în doar opt zile. Asta dovedește că virusul va continua să se răspândească”.

“Știm că aceasta este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială și în unele țări, chiar și o criză politică. Efectele sale vor fi resimțite în următoarele decenii“, a declarat el.

Unesco a avertizat, de asemenea, într-un raport publicat marți, asupra dezastrului fără precedent pe care epidemia l-ar putea provoca în rândul educației tradiționale.” Experiențele anterioare – precum Ebola - au arătat că crizele de sănătate pot lăsa un număr mare de oameni pe dinafară, în special pe cei din familii defavorizate, care riscă să nu se mai întoarcă niciodată la școală“, a afirmat directorul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Audrey Azoulay.

 

America Latină, epicentru al virusului

Pentru a ține sub control pandemia, OMS a cerut creșterea producției de dexametazonă și “distribuirea ei rapidă în întreaga lume”.  Acest steroid puternic și-a dovedit eficacitatea în tratarea cazurilor grave de Covid-19.

“Din fericire producerea acestui medicament nu este costisitoare, iar producători din întreaga lume, îi pot grăbi procesul de fabricare“, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva.

În Statele Unite, țara cea mai afectată de Covid-19, numărul morților a depășit 120.000.  New York City a intrat luni în faza 2 a planului de revenire la normalitate.

New York profită de libertatea redobândită după câteva săptămâni de izolare

Brazilia, a doua cea mai afectată țară din lume după Statele Unite, a trecut pragul de 50.000 de morți și de două milioane de cazuri confirmate, orașele mari din Sao Paulo și Rio de Janeiro fiind cele mai grav afectate.

În America Latină, epicentrul virusului, numărul morților a depășit 20.000 de morți în Mexic, 8.000 de morți în Peru și 1.000 de morți în Argentina, care a depășit recordul cazurilor înregistrate zilnic.

Cetatea incașă din Machu Picchu, principalul obiectiv turistic peruan, și-a amânat pe termen nelimitat  redeschiderea, programată inițial pentru 1 iulie.

Peste 100.000 de cazuri în Africa de Sud

Situația se agravează și în Africa de Sud, care a depășit pragul de 100.000 de infectări luni, cu aproape 2.000 de morți.

În alte țări, precum Azerbaidjan, înmulțirea cazurilor noi, în urma ridicării restricțiilor prea timpurii, a dus la punerea în aplicare a unor noi măsuri stricte.
Până pe 1 august, centrele comerciale, cafenelele, restaurantele și saloanele de înfrumusețare din capitala Baku și alte orașe importante vor fi din nou închise. Locuitorii vor avea voie să iasă doar „o dată pe zi, maximum două ore după ce au primit permisiunea în scris” a autorităților, a declarat premierul Ali Asadov.

 

Europa revine la normalitate

Pe de altă parte, mai multe țări europene, afectate în primăvară de boală, continuă să ușureze măsurile de precauție. Astfel, Spania a ieșit duminică din starea de urgență, și-a redeschis granița cu Franța, spre deliciul turiștilor care au reușit să ajungă pe plajele Mediteranei.

În Franța, cinematografele și cazinourile au voie să se redeschidă începând de luni. Unele cinematografe, precum Les 5 Caumartin din Paris, au programat proiecții începând cu ora 00:01. Spectatorii VIP au primit popcorn gratuit.

Tot în Franța, cu două săptămâni înainte de vacanța de vară, școala a reînceput  luni, pentru toți elevii, cu excepția elevilor de liceu. Școlile franceze s-au redeschis deja parțial în mai, dar părinții decid dacă își trimit copii la școală sau nu.

Parcul de distracții Disneyland și-a anunțat redeschiderea pe 15 iulie, pentru un număr redus de persoane.

Anglia va redeschide cinematografele și muzeele în iulie

Regatul Unit, cea mai afectată țară din Europa, continuă să-și ridice treptat măsurile de izolare.  Acesta a înregistrat mai puțin de 1.000 de cazuri noi și 15 decese luni, cel mai scăzut număr din 15 martie, potrivit ministrului Sănătății, Matt Hancock. Anglia intenționează să redeschidă cinematografele, muzeele și galeriile începând cu 4 iulie.

De la apariția sa în China, Covid-19 a ucis, potrivit surselor  oficiale, cel puțin 469.060 de persoane în întreaga lume și a infectat mai mult de 9 milioane, din care 4,2 milioane se consideră acum vindecați.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24