Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Peste 15.000 de cazuri, în R.Moldova. Starea de urgență în sănătate publică, prelungită

poza_medici_nou.jpg

Peste 2250 de cazuri de infectare au fost confirmate, până în prezent, în rândul angajaţilor sistemului de sănătate din R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Sănătății al R.Moldova

În R.Moldova, bilanțul total al infecțiilor cu coronavirus a depășit 15.000. Doar astăzi au fost anunțate 364 de noi cazuri, inclusiv 42 cadre medicale.Totodată, și numărul deceselor provocate de Covid-19 crește, de la o zi la alta. 495 de persoane au murit, până astăzi, de coronavirus. În aceste condiții, autoritățile au decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică, până pe 15 iulie. Asta înseamnă că, și în continuare, este restricționat accesul în locuri publice a grupurilor mai mari de trei persoane, aflarea cetățenilor, în vârstă de peste 63 de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice, precum și aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, cele sportive și zone de agrement. Totuși, de la 1 iulie, vor fi reluate toate activitățile economice, cu unele excepții, anunță autoritățile de la Chișinău.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, de la 1 iulie, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

”Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate”, susțin autoritățile.

Așadar, în funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile restrictive ar putea fi revizuite. De altfel, ca și termenul până la care va dura starea de urgență în sănătate publică.  

De la 1 iulie, rămâne restricționată activitatea Centrelor de reabilitare sau recuperare, activitatea procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ general, profesional şi universitar (pentru instituțiile publice și private) precum și activitatea taberelor de odihnă, organizarea şi desfășurarea activităților culturale și competiții sportive. Totodată, este restricționată și activitatea cluburilor de noapte, precum și organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire), în orice instituție, indiferent de statut public sau privat.

Ministerul Sănătății anunță că, în ultimele 24 de ore, la Centrul COVID-19 Chișinău, au fost internate peste 70 de persoane cu suspecție la COVID-19. Din numărul total al celor internați în spitalele din R.Moldova, în jur de 400 de persoane se află în stare gravă, (dintre care 23 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), aproape 1200 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Alte 188 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul total al persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 8400.

Totodată, peste 2250 de cazuri de infectare au fost confirmate în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. Cei mai afectați sunt asistenții medicali, aproape 900 de cazuri, personal auxiliar - peste 640 de cazuri, urmat de medici, cca 570. Felceri infectați sunt aproape 120, iar farmaciști, în jur de 30. 

Autoritățile îndeamnă populația să respecte măsurile de protecție, să poarte mască în spațiile închise și să respecte distanța socială. Șeful statului, Igor Dodon sfidează însă zilnic restricțiile. În plină pandemie, președintele pro-rus a fost zărit, fără mască și mănuși, fără a respecta distanța socială, miercuri, la parada, de Ziua Victoriei, de la Moscova și asta în condițiile în care Federația Rusă este printre primele țări, cele mai afectate de coronavirus, din lume.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reluarea activităților economice și prelungirea stării de urgență în sănătate publică