Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod portocaliu în 34 de județe din țară. De mâine ploile se răresc

Cod portocaliu de ploi în 34 de județe din țară.

Meteorologii au emis încă o avertizare Cod portocaliu de ploi în 34 de județe din țară, valabil până la ora 23.00 în această noapte.  Vremea rea complică și mai mult situația din țară. Peste 150 de persoane sunt evacuate, 100 de case inundate și mai multe drumuri blocate din cauza ploilor torențiale. 

Din Maramureș până în Caraș-Severin, de la Constanța până la Arad, și din Călărași în Suceava, România va fi măturată din nou de ploi torențiale.

Meteorologii au emis Cod portocaliu de ploi torenţiale, cu cantităţi însemnate de apă, vijelii, descărcări electrice şi grindină, valabil până joi seară, la munte şi local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi în sudul Moldovei. Totodată, în restul ţării, cu excepţia judeţelor Timiş, Mehedinţi, Dolj, parţial Constanţa şi Tulcea, este Cod galben de instabilitate atmosferică până în cursul nopţii.

Aproape 40 de localităţi din 19 judeţe sunt afectate de inundații, fiind acoperite de apă sute de gospodării. Peste 100 de oameni au fost evacuați din calea apelor, potrivit bilanțului transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bistrița-Năsăud și Hunedoara.

În această dimineață pompierii au intervenit în județele Arad, Bistrița-Năsăud, Hunedoara și Mureș, pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri.

Este în vigoare o avertizare hidrologică Cod roșu de inundații pe râul Prut. Viitura formată în Ucraina a ajuns în România și depășește cu aproape 2 m cota de pericol.

Președintele Klaus Iohannis a transmis ieri un mesaj de solidaritate.

"În plină criză sanitară avem și o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung. Ne confruntăm cu o serie de inundații severe care au afectat viața a mii de români. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate pentru cei afectați. Autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta pe cei afectați în aceste momente dramatice", a spus șeful statului.  

3 români luați de viituri s-au înecat. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.