Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Protest după refuzul PG de a porni dosar penal în cazul pungii oferite lui Dodon.”O mare bătaie de joc”

poza_protest.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

La Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a organizat o manifestație, în fața Procuraturii Generale, după ce instituția a anunțat că, nu va începe urmărirea penală în baza imaginilor video cu președintele Igor Dodon și fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. Este vorba despre secvența video cu Dodon care ar fi luat o pungă de bani de la Plahotniuc, în 2019, înainte de schimbarea puterii de la Chișinău. Liderul PAS, Maia Sandu, a calificat acțiunea procurorilor ca fiind o mare bătaie de joc față de acest popor. Pe de altă parte, Procuratura Generală a menționat că ”va adopta soluții doar în baza legii, indiferent de presiunile generate de unele forțe politice”.

Cu măști de protecție, pungi negre cu mai multe mesaje pentru procurorul general, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au venit la flashmob. Procuratura e cu punga pe cap, Stoianoglo, deschide punga, sunt doar câteva dintre mesajele participanților la manifestația care s-a desfășurat fără scandări și declarații, ca simbol al ”tăcerii” procuraturii față de dosarele de rezonanță.

La sfârșitul protestului, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat jurnaliștilor că inacțiunile procurorului general înseamnă o bătaie de joc față de cetățenii acestei țări. ”Ne întrebăm de ce Stoianoglo a depus dosarul la această funcție de procuror general dacă nu avea intenția să facă ordine. Ne-a spus că vrea să investigheze furtul miliardului. Aici avem un episod despre unde au ajuns banii din furtul miliardului, pentru că sunt bani transmiși de Plahotniuc lui Dodon și vedem o lipsă totală de dorință de a investiga. S-a luat o decizie foarte ușoară, nu au fost audiați oamenii vizați în video”.

”Cred că sunt influențe politice aici. Este foarte urât din partea domnului Stoianoglo să-și bată joc de poporul care a luptat în stradă pentru justiție independentă, pentru ca să fie oprite hoțiile, pentru ca să fie întorși banii”, a declarat liderul PAS.

Potrivit fostului ministru al Justiției, Olesea Stamate, procedura penală poate începe atunci când există o bănuială rezonabilă că ar fi fost comisă o infracțiune.”Această bănuială există și am văzut-o cu toții. În cadrul urmăririi penale trebuiau desfășurate acțiuni de urmărire penală: să fie interogate persoanele care au potențial tangență cu această cauză, să fie desfășurate alte acțiuni care să demonstreze că fie a avut loc această faptă, fie contrariul”, a menționat Olesea Stamate.

”Procuratura este independentă și rămâne fermă pe poziția de a adopta soluții şi hotărâri doar în baza unor probe pertinente”

După protestul PAS, Procuratura Generală a venit cu o reacție, subliniind că ”atunci când unele formațiuni politice aleg calea flashmoburilor în lupta pentru relevanță politică, acest lucru nu poate fi luat în serios”. 

”Procuratura este independentă de celelalte puteri în stat și rămâne fermă pe poziția de a adopta soluții şi hotărâri doar în baza unor probe pertinente, indiferent de formele de presiune generate de unele elemente politice. Pentru cei care pretind că întruchipează democrația autentică le explicăm că, dezacordul cu soluțiile organelor judiciare poate fi manifestat mai eficient, în limitele cadrului legal, cu utilizarea instrumentarului procesual-penal, controlului ierarhic superior și celui judiciar. Doar așa vor avea posibilitatea să-și prezinte argumentele și raționamentele logico-juridice care evident că, diferă de sloganele populiste exprimate prin flashmob-uri”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

PG a anunțat, miercuri, că în rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale ”pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni”. ”În cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. Prin urmare, acest proces penal a fost clasat”, susțin procurorii. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestul PAS după refuzul PG de a porni un dosar penal in baza imaginilor video cu Dodon și Plahotniuc