Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


1000 de romani infectați cu coronavirus la abatorul din Germania. Două regiuni reintră în carantină

medic_coronavirus.jpg

Image source: 
pixabay.com

În două regiuni din land-ul federal Renania de Nord-Vestfalia au fost reintroduse restricţiile, după ce numărul infecţiilor a crescut la 1.715. Focarul pentru creşterea infecţiilor se află în fabrica de prelucrare a cărnii, „Tönnies”, unde cei mai mulţi sezonieri provin din România şi Bulgaria. Aproximativ 7.000 de lucrători se află în carantină. Cazările locuitorilor din regiunile afectate au fost interzise în mai multe land-uri germane.

Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, în momentul de faţă, la nivel naţional, 6.300 de persoane sînt contaminate cu virusul Covid-19. Cei mai mulţi în land-ul Renania de Nord Vestfalia: 1.715.

 

 

În două regiuni, Gütersloh şi Warendorf, au fost reactivate restricţiile. Afectate sînt peste 300.000 de locuitori care pînă pe 30 iunie nu se mai pot plimba în voie în spaţiul public. (Numărul total al locuitorilor din land-ul Renania de Nord-Vestfalia este de 17.875.813.) Doar familiile au voie să iese la plimbări, respectiv cîte două persoane care nu aparţin aceleaşi gospodării. Distanţarea fizică e absolut obligatorie, tot aşa şi purtarea măştilor în magazine şi-n mijloacele de transport public. Restaurantele rămîn deschise, în schimb şcolile şi creşele şi-au suspendat activitatea. Locuitorii au fost chemaţi să facă teste gratuite. În faţa centrelor de testare s-au format cozi. Referindu-se azi dimineaţă la rezultatele obţinute în urma testărilor, ministrul sănăţii din land-ul Renania de Nord-Vestfalia, Karl-Josef Laumann, a declarat că din 2.000 de persoane doar una a fost testată pozitiv.

Pentru a stopa răspîndirea coronavirusului, mai multe land-uri au anunţat că nu mai permit persoanelor din cele două regiuni afectate să intre pe teritoriul lor. Este vorba despre Bavaria, Mecklenburg-Pomeriana Inferioară, Baden-Württemberg, Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein. Hotelurile din aceste land-uri nu mai au voie să cazeze persoane din regiunile afectate. S-a vorbit că ar putea fi scutite acele persoane care deţin o dovadă medicală din care rezultă că nu sînt infectate. Se acceptă doar dovezi cu teste efectuate în ultimele 48 de ore.

Cei aproximativ 7.000 de muncitori români şi bulgari ai concernului de prelucrare a cărnii, Tönnies, se află în carantină. Acolo a fost identificat săptămîna trecută o creştere alarmantă a infecţiilor. Afectaţi sînt, în primul rînd muncitorii sezonieri est-europeni, din România şi Bulgaria. Televiziunea germană a difuzat imagini cu persoanele care sînt izolate şi care n-au voie să părăsească zona îngrădită. Locuitori au adunat jucării pentru copiii şi au pregătit pachete cu alimente pe care le aruncau celor izolaţi peste gard.

Postul naţional de radio din Germania, (DLF), a difuzat azi dimineaţă o discuţie în care s-a atras, din nou, atenţia asupra condiţiilor precare de muncă în abatoarele germane, în care lucrează români. S-a precizat că autorităţile de la Bucureşti au intervenit pe lîngă cele germane, „exercitînd presiuni” asupra guvernului federal. În acelaşi context s-a amintit că schimbarea legislaţiei anunţată de ministrul muncii, Hubertus Heil, este un rezultat al acestor „presiuni”. Ministrul Heil anunţase luna trecută că guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care se va interzice activitatea unor firme intermediare care recrutează muncitori din străinătate. Proiectul legislativ va trebuie să treacă prin parlament şi ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. În consecinţă, sistemul de subcontractare prin terţe firme nu va mai fi admis. Concernele vor fi obligate să încheie contracte directe cu muncitorii străini. Astfel, vor fi garantate drepturile şi obligaţiile sociale, respectiv fiscale ale acestora.

Sindicalista Sevghin Mayr care se ocupă de muncitori migranţi români, oferindu-le servicii de consultanţă, a salutat anunţul ministrului privitor la proiectul legislativ. Într-un interviu acordat ziarului „Süddeutsche Zeitung”, Mayr a comparat anunţul ministrului cu „un soi de revoluţie” pentru industria cărnii. Este o măsură bună, a spus ea, „abatoarele vor fi obligate să preia responsabilitatea pentru condiţiile de muncă şi de viaţă ale muncitorilor. Totuşi, vor trebui efectuate controale şi aplicate sancţiuni mai severe pentru toţi cei care au un comportanment inadecvat cu angajaţii”.

 
Corespondentul RFI la Berlin William Totok