Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Helpline COVID-19: Cu ce gânduri au sunat românii?

Pandemia a scos la iveală multe neliniști. Părinții s-au trezit brusc față în față cu copiii pentru o perioadă nelimitată de timp.
Cum au gestionat oamenii aceste situații? Specialiștii au venit în întâmpinarea lor cu un număr de telefon special pentru familii. preocupate de echilibrul emoțional al copiilor.

 Au sunat surprinzător de mulți chiar și pentru inițiatori. Cu ce probleme? Andreea Orosz a întrebat-o pe  Doina Fântânariu, psiholog la Salvați Copiii, filiala Suceava (AUDIO).

Cei care au sunat au vrut să știe cum să petreacă timp de calitate cu copiii, ce activități să facă cu ei pentru a nu se plictici. Au sunat mulți părinți, dar și bunici interesați să afle cum să se comporte cu nepoții. Au sunat adolescenți care simțeau nevoia să împărtășească cuiva preocupările, dar și adulți, care se confruntau cu stări de anxietate și neliniște.

Îngrijorările oameniilor erau asemănătoare, indiferent dacă sunau din zona aflate în carantină, așa cum era cazul în Suceava, fie că sunau din localități în care numărul cazurilor era mic.

Vor rămâne urma dupa toată această experiență? Categoric, spune Doina Fântânariu, psiholog la Salvați Copiii, filiala Suceava.
Pe un fond de mare neliniște, de mare anxietate, acest spălat compulsiv pe mâini ar putea la un moment dat să se transforme într-o tulburare obsesiv compulsivă.
Sfatul psihologului pentru cei îngrijorați: în primul rând să preia controlul acestei anxietăți pentru că nu neliniștea ne conduce pe noi, ci noi conducem neliniștea noastră.
Și înțelegeau în cele din urmă că noi suntem cei care putem controla atât fizic, prin activități, cât și psihic, prin liniștire.

 

 
Doina Fântânariu, psiholog la Salvați Copiii, filiala Suceava (AUDIO).