Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 1800 de cadre medicale, infectate cu Sars-Cov-2. Dr. Florin Chirculescu (SUUB): "Meseria de medic implică și asemenea situații"

Ministerul Sănătății anunță peste 3000 de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2 în rândul salariaților din sistemul sanitar. Conform raportărilor, sunt 3197 de persoane infectate cu noul coronavirus: 1862 personal medical și 1335 personal auxiliar."Meseria de medic implică și asemenea situații. Tu trebuie să fii acolo, acesta este prețul", spune la RFI, Florin Chirculescu,  medic primar Chirurgie Toracică la Spitalul Universitar din București. 

" Mi se pare că e natural să se fi ajuns aici. Așa s-a întâmplat și în Italia, și în Franța, și în Marea Britanie, și în SUA, și oriunde au fost multe cazuri de coronavirus. Poate că nu am eu un punct de vedere, hai să zicem, canonic, așa, dar părerea mea este că job-ul de medic implică și asemenea situații, în sensul că fiind medic, dacă în jurul tău se petrece o epidemie, mai mică sau mai mare, o pandemie, trebuie să fii acolo. Acesta este prețul.  Am avut un coleg cu care am operat 30 de ani, nu mai este. Asta se întâmplă, este unul din costurile acestei profesii.", spune medicul Florin Chirculescu.

Vi se pare ceva schimbat acum față de de ultimele 3-4 luni, când a început epidemia la noi? Există în spitalele din România echipamente de protecție, circuite distincte și epidemiologi? " Pot să vorbesc despre Spitalul Universitar de Urgență București, pentru că aici lucrez. Avem mijloace de protecție, avem un circuit care, cel puțin mie mi se pare satisfăcător, vă și explic cum facem noi: Vine pacientul, este testat și până vine rezultatul la test este ținut într-o zonă tampon. Dacă după cele 6- 12 ore, depinde, până îi vine rezultatul, stă în zona respectivă. După trecerea acestui interval de timp, dacă după este pozitiv, este îndrumat spre un spital care se ocupă exclusiv de covid, dacă este negativ, îl putem lua în condiții de certitudine, hai să-i spunem așa, în spital. În medicină, certitudinea nu este 100%, dar în momentul de față în SUUB avem acest circuit care este ceea ce se poate oferi mai bine în condiții de pandemie. Dacă pacientul este o urgență, atunci îi faci testul dar nu îl mai duci în zona tampon, s-ar putea să nu poți aștepta cele 6-12 ore, așa că te îmbraci cum trebuie să te îmbraci și îți vezi de treabă, în sensul că trebuie să îl salvezi pe pacient."  

Potrivit medicului Florin Chirculescu, "faptul că în ultimul timp nu au mai fost cazuri de infectare în spital se datorează faptului că s-a inventat acest circuit pentru pacienții  care vin din afara spitalului (...) Mă interesează să știu că lângă mine, atunci când mă ocup de pacienți, există un sistem capabil să asigure niște circuite separate pentru pacientul care are covid, da sau ba, și-n rest, vreau să știu că pacientul are sau nu covid ca să mă pot ocupa de el, iar dacă nu pot afla din cauză că este o urgență prea mare, atunci e treaba mea să mă ocup de pacient, chiar dacă el poate să fie pozitiv sau nu".

Ați avut acest circuit pentru pacienți de la începutul epidemiei de Covid-19? "Eu am fost suspect de infecție și am revenit în spital în jur de 12-13 aprilie. Serviciul nostru (n.r. Chirurgie Toracică) a încasat-o rău. Au fost șase persoane internate- 3 medici, printre care și eu, și 3 angajați din personalul auxiliar. Am fost singurul care a ieșit negativ la toate testele pentru coronavirus. În momentul când m-am întors, pe la jumătatea lunii aprilie, exista deja acest circuit separat pentru pacienții cu covid. Înainte de a fi internat, doar începuse să se discute".

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 

Până astăzi, 26 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25.697 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 18.181 au fost declarate vindecate și externate. 1.579 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 411 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 186 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.121 de persoane. Alte 73.992 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 675.382 de teste.