
Social
România - pe listă cu Bosnia, Congo, Irlanda, Pakistan sau Sudan la traficul de ființe umane
default.png

Ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, a cerut Parlamentului să lucreze cu Guvernul pentru combaterea traficului de persoane și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern care i-au ajutat pe infractori. Declarația vine după ce țara noastră a fost criticată în raportul Departamentului de Stat în ceea ce priveşte lupta împotriva traficanţilor de carne vie. România e pentru al doilea an la rând pe lista de supraveghere, alături de state precum Bosnia, Congo, Irlanda, Pakistan sau Sudan.
Monica Boseff, directorul Fundaţiei Uşa Deschisă, spune că citez "ar trebui să se simtă toți politicienii și toți parlamentarii". În opinia sa, polițiștii și magistrații au nevoie de pregătire specială ca să înțeleagă psihologia victimei și reclamă lipsa de empatie a celor care fac justiția. Vorbind despre cazul traficanților de copii de la Țăndărei, caz încheiat cu achitări în România și condamnări în Marea Britanie, Monica Boseff spune ironic că un traficant nu poate fi în același timp și dracu' gol și Sfântu Petru...
Anestezia simțului civic naște monștri, spune directoarea Fundației Uşa Deschisă despre cazul, recent, de sclavie din localitatea Recea, județul Maramureș. O familie a exploatat oameni răpiți de pe stradă. După descinderile procurorilor, localnicii le-au spus jurnaliștilor că știau de cel puțin 10 ani despre situație. “Vorbim și despre factorul frică pe care rețelele de infractori știu foarte bine să o instileze în populație, dar am spus oamenilor: nu e nevoie să fii Iancu Jianu, pune mâna și, sub anonimat, dă telefon acolo unde trebuie”
Victimele traficanților sunt mai ales persoanele vulnerabile din punct de vedere socio-economic și emoțional. “Când copilul ăla este flămânzit, ahtiat, după o atenție și o grijă familială, după recunoașterea în familie și aprecierea în familie, dacă nu o găsește acolo, o va căuta oriunde în altă parte. Societatea îl trădează, l-a trădat familia, copilul ăla va căuta tot ceea ce i-a lipsit în cadrul familiei și chiar și în cadrul școlii, iar cei care sunt antrenați să racoleze, să stea ca animalul de pradă să-l vâneze pe cel vulnerabil, ăia sunt pregătiți. Rețelele de racolatori se întind până pe băncile școlii”.
Conform Comisiei Europene, trei sferturi dintre cei care cad pradă traficanților de carne vie în Europa sunt originari din România. Ce spune asta despre sistemul nostru de educație? Monica Boseff vorbește despre victime care au trecut prin centrele de copii care nu știu să țină creionul în mână: “Ține creionul cum ții furculița când o înfigi în friptură.” Directorul Fundaţiei Uşa Deschisă amintește neajunsurile programului guvernamental A doua șansă dând drept exemplu cazul unor copii care trebuiau să meargă, pe jos, 15 kilometri, până la școală. “Cum stimulezi tu un copil care, săracu’, n-a fost la școală până atunci pentru că i s-au întâmplat toate nefăcutele: exploatare sexuală, cerșetorie forțată și furt, violență în familie la greu, stimulează-l tu pe copilul ăla și spune-i, ia tu Bobiță, ia ia mamă cartea-n mână și du-te tu 15 kilometri, pe jos, în toiu’ iernii...” Monica Boseff se plânge și de pregătirea unor cadre didactice. Este inadmisibil, spune ea, amintindu-și de reacția unei directoare de liceu care aflase că o elevă a fost violată în grup și apoi vândută de către unul dintre agresori, coleg de liceu: "Vine directoarea la fată și-i spune: Să-ți fie rușine, curviștină ce ești, să facă săracu’ băiat pușcărie din cauza ta!"