Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criticat în întrega lume, Novak Djokovic este apărat în țara sa

Novak Djokovic s-a aflat în mijlocul criticilor din partea opiniei publice internaționale pentru că a găzduit un turneu în mijlocul epidemiei de coronavirus și a adus jucători din alte țări. În timp ce mass-media străină nu îl scutește pe Djokovic, numiți-l „Djokovid” și caracterizează organizarea acestui turneu drept „cel mai iresponsabil act”  care poate „dăuna grav tenisului”, ce spune presa din țara sa de origine, Serbia?

 

Site-ul sârb "N1" enumeră într-un articol diverse comentarii negative adresate sportivului, care provin atât din mass-media, cât și din partea unor personalități publice străine și comentează că Novak Djokovic nu a fost niciodată favoritul publicului internațional, în special al presei din Occident.

„Mai degrabă Nadal și Federer s-au bucurat de simpatia lor”. Acest portal explică faptul că, potrivit articolelor publicate în mass-media internațională, jucătorul sârb pare a fi singurul vinovat al cazurilor pozitive cu coronavirus și pentru fiasco-ul Adria Tour.

Site-ul a preluat comunicatul de presă al numărului 1 mondial în care acesta din urmă explică faptul că a făcut totul „din inimă și cu intenții sincere”, că scopul principal al acestui turneu cu caracter umanitar a fost de „a ajuta jucători din regiune, pentru a le permite să joace și să depășească mai ușor această perioadă dificilă ”și că organizatorii au căutat doar să trimită un„ mesaj de solidaritate și compasiune ”.

De asemenea, publicația notrează că nu trebuie să uităm faptul că Djokovic a făcut, împreună cu soția sa, o donație de un milion de euro pentru achiziționarea de ventilatoare în Serbia, la sfârșitul lunii martie, precum și o altă donație către Italia.

„Sunt extrem de trist pentru Novak. Era o idee nobilă care, din păcate, s-a încheiat cu un dezastru”.

Pe de altă parte, ziarul săptămânal „Nedeljnik” comunică mesajul lui Dusko Markovic, primul ministru al Muntenegrului, aceasta din urmă fiind singura țară care a refuzat să găzduiască turneul atâta tim cât anumite reguli nu sunt respectate.  

Premierul spune acum că se mândrește cu faptul că a reușit să reziste presiunilor de a permite ca Adria Tour să aibă loc și în Muntenegru.

"Unii oameni au spus că a fost o mare greșeală a Muntenegrului să nu permită ca turneul să aibă loc. Am aprobat turneul, dar numai în conformitate cu regulile prescrise de Centrul Național de Referință pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar am refuzat să cedăm sub presiunea unor nume celebre, nume pe care le admirăm pe altă parte, dar și presiunii intereselor financiare ale corporațiilor din spatele organizării turneului. Am spus că sănătatea contează în primul rând și astăzi suntem mândri de această decizie. "

Cu toate acestea, vorbele de încurajare și sprijin vin din Croația. Portalul sârb "RTS" transmite un interviu cu Nikola Pilic, un celebru jucător de tenis croat, care a calificat intenția lui Djokovic drept "nobilă".

„Sunt extrem de trist pentru Novak. Era o idee nobilă care, din păcate, s-a încheiat cu un dezastru. Am avut ocazia să particip la organizarea turneelor ​​importante, sunt mulți bani în joc și Novak s-a ocupat el însuși”.

Pilic a mai explicat că acest turneu ar trebui să joace un rol important în promovarea Croației în lume, în special în acest moment delicat pentru toată lumea. „Știți cât de important este să ai numărul 1 mondial, precum și alți alți jucători de tenis de top în țara ta? Este o rușine, o adevărată rușine. "

În aceeași linie se situează și cotidianul „Blic”. Ziarul scrie că, după o serie de atacuri asupra primei rachete din lume, mulți sportivi de seamă și figuri din regiunea balcanică au  și-au arătat sprijinul pentru aceasta.

„Blic” relatează comunicatul de presă al președintelui Comitetului Olimpic al Serbiei, Bozidar Markovic, în care se afirmă, printre altele, că Novak Djokovic este cel mai mare sportiv pe care țara sârbă l-a avut vreodată.

 "Serbia a avut personalități strălucitoare în istoria sa, dar numărul lor nu este atât de mare încât să ne putem permite luxul de a le condamna atât de ușor și de a le abandona.  Pentru Comitetul Olimpic Sârb, Novak Djokovic este cel mai mare sportiv pe care țara l-a avut și unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale sale. În timp ce întreaga lume încearcă să-l discrediteze, este de datoria noastră să-l sprijinim, să inversăm rolurile: acum trebuie să-l încurajăm. Înainte de a îndrăzni cineva să arunce o piatră către Novak, amintiți-i mai întâi tot ce a făcut acest om pentru Serbia, pentru sportul nostru, dar și pentru societatea noastră. Sportivii mari se nasc rar născuți și oamenii mari chiar mai rar. Îi avem amândoi în Novak. Să avem grijă de el acum, când are nevoie. În momentul în care traversează perioadele cele mai dificile, sprijinul Serbiei trebuie să fie cel mai puternic. Curaj, Novak!", a spus președintele Comitetului Olimpic sârb.