Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pacienți vindecați de Covid – 19, cu leziuni mai grave decât la externare. Dr. Musta: Boala poate evolua în continuare

poza_spital.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.spitalul-vbabes-tm.ro/

La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pacienții vindecați de Covid – 19 pot veni la control, pentru ca medicii să evalueze starea lor de sănătate post-coronavirus. Specialiștii de la Timișoara au inițiat acest program, pentru a vedea dacă nu cumva pacienții au rămas cu leziuni sechelare, care pot să evolueze ca boli cronice pulmonare sau cardiace. Primele rezultate sunt surprinzătoare. Doctorul Virgil Musta explică:

”Primii pacienți care au venit au fost pacienți care în timpul spitalizării au prezentat insuficiență respiratorie. Au prezentat afectare pulmonară. O parte dintre ei au prezentat, la control, leziuni mai extinse decât aveau la ieșirea din spital, ceea ce dovedește că boala poate în continuare să evolueze. Au fost introduși în programele de recuperare și de fibroză pulmonară. Alții sunt pacienți care aveau leziuni, dar leziunile erau ameliorate. Cei care au dorit au fost introduși în programele de recuperare. Ceilalți urmează să fie dispensarizați și monitorizați. În funcție de evoluția lor vom lua o decizie”.

Pe de altă parte, medicul Virgil Musta, care face parte din Comisia națională, pentru managementul COVID-19, crede că, pentru limitarea focarelor de răspândire comunitară extinsă, trebuie luate măsuri punctuale: ”Să trecem și noi, ca și alte țări, la carantinarea și izolarea acestor focare. Restul să desfășoare activitate și să continue relaxarea, pentru că atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al psihicului nostru, e foarte important”.

Programul de evaluare a pacienților vindecați este abia la început. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara mai sunt internați 12 pacienți cu coronavirus. În ultimele trei zile, în Timiș nu s-a înregistrat niciun caz nou. De la începutul pandemiei, în spitalul timișorean au fost tratați 603 pacienți. Dintre aceștia au fost declarați vindecați 540, adică aproape 90%. Au fost, de asemenea, 51 de decese.

 
Doctorul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, la RFI România