Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


I. Zamfirescu (ActiveWatch): "Nu am speranță că, în perioada următoare, clasa politică va pune sănătatea publică mai presus de campania electorală"

irina_zamfirescu_foto.jpg

Sursa imaginii: 
arhiva personală/Irina Zamfirescu

Zeci de oameni au participat sâmbătă la un spectacol organizat de Centrul Cultural și de Tineret al Primăriei Sectorului 5 în Parcul Sebastian din Capitală. Oamenii au dansat și s-au luat în brațe, fără a mai ține cont de regulile de distanțare fizică și de obligația purtării măștii de protecție. "Primarul știa dinainte de a organiza acest eveniment că oamenii nu vor avea cum să respecte normele recomandate de autoritățile publice. Cumva, el este primul răspunzător de ceea ce s-a întâmplat acolo. Depinde doar de noi să înțelegem și să ne delimităm de astfel de adunări. Eu nu am nici cea mai vagă speranță că în perioada următoare clasa politică va pune siguranța publică mai presus de campania electorală, din păcate", spune la RFI, Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch.        

Reporter: În timp ce medicii ne spun să păstrăm distanțarea fizică, să purtăm măști și să fim responsabili, primarii îi strâng pe oameni la spectacole. Putem spune că a început campania electorală pentru alegerile locale?

Irina Zamfirescu: Asta este o certitudine de ceva vreme. În ceea ce privește cazul primarului sectorului 5 din București, putem spune că el nu a renunțat niciodată la campania electorală. Petrecerile sunt obicei de curte veche în sector. Din păcate, s-ar putea să fie și o problemă de comunicare dinspre ministere spre autoritățile publice locale. În momentul de față, cel mai mult se marșează pe ideea de responsabilitate personală. Fiecare suntem răspunzători pentru sănătatea noastră. Numai că atunci când ai un organizator de eveniment public e ca o verigă intermediară atunci când vine vorba despre responsabilitate. În momentul de față sunt permise adunările publice în anumite contexte, însă când faci o petrecere în aer liber, șansele ca acele norme să fie respectate erau foarte mici. Pentru mine e foarte clar că primarul știa dinainte de a organiza acest eveniment că este practic imposibil ca oamenii adunați acolo să respecte normele pe care ni le-au recomandat autoritățile publice. Cumva este prim răspunzător pentru ce s-a întâmplat acolo. 

Reporter: Oamenii strânși în parcul Sebastian din Capitală au încins hore, sârbe, s-au luat în brațe. Au uitat cu totul de regulile de distanțare fizică și de obligația purtării  măștii de protecție. Organizatorii și poliția locală s-au rezumat la câteva avertismente verbale. Cum vi se pare reacția poliției locale? De ce doar avertismente verbale?

Irina Zamfirescu: Trebuie să înțelegem cu toții că poliția locală este o instituție în subordinea Primăriei sectorului 5. Să ne așteptăm ca poliția locală să sancționeze oamenii care participă la un eveniment cu iz electoral coordonat de primarul sectorului 5 este ușor naiv. Este evident că scopul poliției locale acolo era să faciliteze ca oamenii să se simtă bine. În mod evident este un eveniment cu iz electoral. Nu au strâns oamenii acolo ca să le dea amenzi sau apoi să le strice cheful de petrecere și să îi răspândească acasă. Cu atât mai mult a fost nevoie de intervenția jandarmeriei, o instituție centrală, cineva care nu se află prin birourile Primăriei sectorului 5. Nu aveau cum să intervină și să dea amenzi oamenilor sau să întrerupă respectiva petrecere în condițiile în care mandatul lor acolo era, cel mai probabil, să se asigure că nu există niciun factor care să perturbe cheful oamenilor. Poliția locală, din păcate, la nivelul municipiului București și am observat din alte evenimente electorale că la sectorul 5 e cu atât mai acut, nu reprezintă neapărta o instituție pentru protejarea interesului public, pentru protejarea cetățenilor. Întotdeauna, la mine în cap, poliția locală e percepută ca o anexă politică a conducerii unei primării, din păcate. Discutăm despre o agendă politică care a trebuit să fie dusă la îndeplinire inclusiv cu aportul poliției locale. 

Rep: Irina Zamfirescu, ne putem aștepta în perioada următoare la repetarea scenei din parcul Sebastian și în alte locuri?

Irina Zamfirescu: Din păcate ne putem aștepa la absolut orice în viitor, mai ales că unii dintre primarii Bucureștiului au un apetit deosebit pentru tipul ăsta de petreceri în aer liber. Din nou, primarul sectorului 5 este unul dintre lideri atunci când vine vorba despre organizarea de petereceri. Vine campania electorală. Lucrurile astea, în mod cert, vor fi din ce în ce mai dese. Nu îmi dau seama dacă vor încerca să controleze un pic mai bine numărul de oameni care vor participa la astfel de evenimente. Va fi interesant și pentru noi cum se întâmplă. De obicei, eram obișnuiți cu adunări de oameni, cu băi de mulțime. Teoretic, e complicat acum. Teoretic, ar fi de evitat acest tip de acțiune electorală. În condițiile în care noi suntem acum într-o perioadă în care numărul de cazuri este similar cu cel din starea de urgență și avem astfel de exemple, mă gândescă că cu cât ne apropiem de campania electorală efectivă (vor fi mai multe evenimente similare), deși de obicei să întâmplă, mai de grabă, în perioada de precampanie electorală, când legislația le permite mai multe decât legislația electorală în sine, cu 30 de zile înainte de alegeri. Eu sunt absolut convinsă se va repeta și că oamenii, o dată în plus, vor trebui să fie atenți. 

Rep: O situație oarecum asemănătoare a fost în Iași. Presa locală scrie că PNL Iași a organizat ședința de validare a candidatului la primăria municipiului într-un restaurant cu peste 100 de partcipanți care nu au purtat măștile de protecție. Așadar, nici aici nu s-a ținut cont de lege.

Irina Zamfirescu: Din păcate, suntem martorii tipici. Am tot avut în ultimele două luni, de când s-a încheiat starea de urgență, exemple de <fă ce spun ei, nu face ce fac ei>. Este trist pentru că în orice democrație matură și cu discernământ, clasa politică, mai ales clasa politică care se află la guvernare, ar trebui să fie un exemplu pentru cetățeni. Din fericire pentru noi, cetățenii, de mult am renunțat să credem că orice om politic poate fi un model de urmat pentru noi. Nu mă aștept să fi existat mari dezamăgiri din partea cetățenilor cu privire la ce s-a întâmplat acolo. Cum spuneam mai devreme. Fiecare are agenda lui politică și electorală în această perioadă. Nu mă umplu de speranțe și nu am nici cea mai vagă speranță că în perioada următoare clasa politică o să pună siguranța publică, sănătatea publică mai presus de campania electorală. Este exact cum spun autoritățile centrale. Depinde doar de noi să înțelegem să ne delimităm de astfel de adunări și să ne uităm critic atunci când se întâmplă evenimente de genul acesta, cum a fost adunarea de la Iași. Pe de altă parte, nu cred că mai este cineva care să mai aibă speranțe că lucrurile se întâmplă cu decență la orice nivel instituțional și politic în România, din păcate. 

 
Irina Zamfirescu (ActiveWatch), în dialog cu Mirela Dădăcuș