Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic Evelina Moraru: Chiar și în contextul coronavirusului românii apelează tot la automedicație

Gargară cu soluție salină sau automedicație după ureche cu hidroxiclorochină sunt doar câteva din metodele prin care românii încearcă să prevină infectarea cu coronavirus. 

Tot mai mulți români apelează fie la medicație homeopată, fie la tratament cu medicamente în încercarea de a preveni infectarea cu Covid-19.

Şeful Secţiei Clinica II Pediatrie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iaşi a observat că în ultima vreme oamenii s-au împărțit în două categorii.

Pe de o parte îi avem pe cei care au cumpărat Plaquenil – un sulfat de hidroxiclorochină, atât de promovată chiar de președintele american Donald Trump. La polul opus apar din ce în ce mai des persoane care neagă orice simptom și din dorința de a ascunde o potențială infectare, cumpără teste rapide și dacă este cazul, se tratează după ureche.

Românii previn coronavirusul cu automedicație și medicamente homeopate

Avem de-a face cu o boală cu acțiune sistemică pe multe organe și țesuturi. E mai bine să nu intervenim fără să avem cunoștințe medicale și avizul unui medic.

“A interveni pentru stimularea imunității poate fi greșit pentru că într-un procentaj de cazuri, furtuna citochimică este enormă și imunitatea nu este deficientă, dimpotrivă. Pe de altă parte, a interveni acolo unde imunitatea e scăzută poate să rămână fără efect pentru că există situații în care o boală anterioară sau o medicație produc o scădere a imunității și nu putem noi rezolva asta acum”, spune medicul Evelina Moraru.

Când nu știi să prescii, proscrii

Profesor universitar doctor Evelina Moraru a observat că de la apariția pandemiei de coronavirus s-au negat terapii utile pentru anumiți pacienți.

"Au fost interzise unele medicamente diuretice, medicamente folosite în tratarea diabetului zaharat și chiar medicamente care erau baza unor terapii pentru durere si febra cum este ibuprofenul." 

Andreea Pietroșel a aflat de la Evelina Moraru, profesor universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași care sunt principalele mituri legate de coronavirus la români.

 
Medicul Evelina Moraru: Automedicația e un dar al românilor și în contextul pandemiei de coronavirus