Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se corectează lucrările, dacă 6 devine 10, după contestație? Note din burtă, lucrări citite în diagonală

board-597238_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Controverse în spațiul public, după ce mai mulți elevi care au dat Evaluarea Națională au primit note radical diferite la recorectare, față de cele inițiale. În Dolj de exemplu o elevă a luat nota 6 la Matematică, pentru ca apoi, după contestație, să primească nota 10.

Este un caz extrem de grav, iar Ministerul trebuia să trimită corpul de control în Dolj, reacționează la RFI președintele EDU CER, Ștefan Vlaston. Expertul în educație vorbește de practici incorecte din partea unor profesori și reclamă pasivitatea  autorităților din sistem: 

S.V.: E o chestie foarte gravă pe care eu o vedeam rezolvată prin trimiterea Corpului de Control în județul Dolj, unde s-au corectat lucrările. Știu că se poate întâmpla un fenomen foarte urât,  când al doilea corector copiază pur și simplu notele primului, pentru că nu mai vrea să facă efort. Și dacă primul corector a pus notele din burtă, iată ce se întâmplă. Sper să fie totuși o greșeală la transcrierea notelor, dar și astea trebuiau verificate. (...) Mă întristează că nu văd nicio reacție a ministerului și în opinia mea trebuia trimis imediat Corpul de Control acolo. Și rămâne întrebarea câte astfel de situații or mai fi fost în țară?

Rep.: Ce însemană note din burtă?

S.V.: Profesorul e foarte obosit, a corectat să zicem 100 de teze. Primul profesor corector se uită în diagonală peste lucrare. Pune pe subiecte note pe care le crede el de cuviință (...) 

Cum se explică și notele de 2 sau 3, la o testare cu grad mediu de dificultate? Răspunde, în interviul pe larg, Ștefan Vlaston: