
Social
Chișinău: Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice, neconstituționale
poza_jurnal.jpg

Potrivit președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole,”hotărârea pronunțată de Înalta Curte a avut ca obiect articolul 761 alin. (1) din Codul contravențional, care sancționează nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică. Controlul constituționalității a fost cerut de doi deputați și de o persoană juridică trasă la răspundere contravențională pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități, în legătură cu situația epidemiologică”.
Totodată, Curtea a constatat că, ”în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 unități convenționale și limita maximă de 500 unități convenționale nu îi acordă instanței de judecată posibilitatea de a aprecia proporționalitatea sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, astfel încât să existe un echilibru corect între scopul legii contravenționale şi mijloacele utilizate”. Pe de altă parte, în cazul persoanei juridice, amenda poate fi între 1000-1500 unități convenționale.
Totodată, magistrații Curții Constituționale au precizat că, în vederea executării prezentei hotărâri, până la modificarea cadrului legal, pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, persoanei fizice i se va aplica o amendă de la limita minimă de o unitate convențională, stabilită de articolul 34 alin. (2) din Codul contravențional, până la limita maximă de 500 de unități convenționale, stabilită de articolul 761 alin. (1) din Codul Contravențional.
Agenții constatatori și instanțele de judecată vor stabili amenda în funcție de circumstanțele concrete ale cazului.
Pe durata stării de urgență, în Republica Moldova au fost aplicate 2.998 de amenzi. Dintre acestea, 360 au fost contestate și doar 43 au fost anulate de instanțele de judecată, potrivit portalului Anticoruptie.md. În 119 cazuri sancțiunile au fost aplicate unor persoane juridice. Dintre cele 360 de cereri contestate, 55 au fost respinse de instanța de judecată, iar 207 sunt încă pe rol.
Între timp, Ministerul Sănătății anunță că, până în prezent, în R.Moldova au fost înregistrate 16.613 cazuri de coronavirus, dintre care 1200 în stânga Nistrului. Doar, marți, au fost anunțate 256 de cazuri noi de coronavirus.
483 de persoane se află în stare gravă (dintre care 30 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), în jur de 1100 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.
Până astăzi, au fost confirmate peste 2400 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici- aproape 610 cazuri, farmaciști- în jur de 30, asistenţi medicali – aproape 970, felceri -în jur de 120, personal auxiliar-aproape 690 de persoane.
În total, 9382 persoane au fost vindicate, iar 545 de persoane au decedat de coronavirus în R.Moldova.