Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al doilea val al epidemiei lovește deja țările din Balcani

balcani.png

Pacienți testați pozitiv, însoțiți de personal medical, la un spital din Belgrad, 26 iunie 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Uniunea Europeană își menține frontierele externe închise și după 1 iulie pentru cetățenii din Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Macedonia de Nord, dar va putea să le deschidă pentru cetățenii din Muntenegru și Serbia. Situația sanitară se deteriorează cu toate acestea foarte repede în aceste două țări.

La finalul lunii mai, Muntenegru se autoproclama „prima țară din lume care a scăpat de coronavirus” și spera să lanseze sezonul turistic fără întârziere. Dar o lună mai târziu, situația s-a degradat considerabil: micuța țară cu o populație de 600 000 locuitori înregistrează în fiecare zi noi cazuri de contaminare.

Pe 15 iunie, deși nu aveau dreptul să treacă frontiera sârbă, sute de muntenegreni au trecut prin Bosnia-Herțegovina pentru a participa la meciul de fotbal Partizan versus Steaua Roșie din capitala Serbiei, Belgrad, care s-a jucat în prezența a 15 000 de microbiști. Câteva zile mai târziu au apărut 19 cazuri pozitive și de atunci virusul a tot continuat să se răspândească.

Un alt focar: orașul Rožaje din nordul țării Muntenegru, ai cărui locuitori nu au ezitat să meargă în orașul sârb Tutin din vecinătate, cu toate că frontiera era închisă.

Orașul Tutin este situat în aceeași regiune cu orașul Novi Pazar, noul epicentru al epidemiei în Serbia. În timp ce luni, 22 iunie, se anunța că 60 dintre îngrijitorii de la spitalul din acest oraș au fost contaminați, mulți bolnavi în stare gravă au fost transferați la Belgrad. Armata a fost nevoită chiar să construiască un spital de campanie sâmbătă, 27 iunie.

Stare de urgență în orașul Kragujevac din cauza  „lipsei de disciplină” a sârbilor

În Serbia, situația este la fel de serioasă și în sud-estul țării, mai exact în Niš și Vranje precum și în Kragujevac, unde primarul Radomir Nikolic a proclamat starea de urgență. Majoritatea cazurilor vizează tineri adulți cu vârste între 18 și 35 ani. Și capitala Belgrad este puternic lovită de epidemie, căminele studențești din cartierele moderne din zona Novi Beograd fiind în special afectate.

Radomir Nikolic a explicat decizia sa cu privire la „lipsa de disciplină” din rândul cetățenilor. Este adevărat că măsurile sanitare nu sunt deloc respectate: milioane de persoane se duc pe stadioane, în cafenele și restaurante, iar pe străzile din Belgrad masca se poartă în general sub bărbie sau la ceafă.

Trei înalți responsabili sârbi au fost depistați pozitiv la Covid-19 după alegeri

Atunci când Partidul Progresist Sârb, formațiunea președintelui Vučić, a sărbătorit victoria detașată a alegerilor din 21 iunie, nicio regulă de distanțare socială nu a fost pusă în vigoare. Aleksandar Vučić a ținut discursul la televizor în mijlocul unei mulțimi de lideri urcați pe podium fără ca niciunul dintre ei să poarte mască. De atunci, președintele Parlamentului, Maja Gojkovic, ministrul Apărării, Aleksandar Vulin și Secretarul de Stat responsabil pentru regiunea Kosovo, Marko Duric, au fost depistați pozitivi la coronavirus.

Conform informațiilor de pe site-ul oficial covid19.rs, numărul zilnic de contaminări a fost de sub 100 până în ziua alegerilor, după care a crescut până la 254 noi cazuri înregistrate sâmbătă, 27 iunie.

Suspiciunile influențează cifrele oficiale

Suspiciunile influențează veridicitatea cifrelor oficiale. Între19 martie și 1 iunie, 632 persoane care au fost depistate pozitiv la testul coronavirus au decedat în țară, aproape de trei ori mai multe decât cele 244 decese anunțate de autorități. Aceste informații au fost dezvăluite de către site-ul de investigație BIRN, care a luat în calcul cifrele comunicate de către mai multe spitale diferite ale țării și cele disponibile pe site-ul covid-19.rs. Contactat de site, Institutul național de sănătate publică a refuzat să comenteze aceasta diferență suspectă cu privire la numărul de cazuri.

Mai mult decât atât: între 17 și 20 iunie au fost cca 300 cazuri noi în fiecare zi, conform BIRN. Multe mărturii confirmă că a fost imposibil să faci un test coronavirus în săptămâna dinaintea alegerilor. La Belgrad, un medic bolnav nu a reușit să obțină niciun test pentru familia sa. La mai multe grădinițe din capitală, educatorii și părinții copiilor sunt bolnavi dar instituțiile nu s-au închis. La spitalul din Nis, niciun test nu a fost disponibil cu o săptămână înainte de alegeri.

De câteva zile, sunt cozi lungi de bolnavi care așteaptă să fie testați, așteptând chiar ore în șir sub soare în fața spitalelor din Nis, Novi Sad și alte orașe din țară. Au avut loc altercații în mai multe spitale din cauza personalului medical care a fost excedat.

Macedonia de Nord atinge vârful de infecții din martie-aprilie pentru a doua oară

Situația este la fel de gravă și în Macedonia de Nord unde epidemia a explodat de la începutul lunii iunie. În această țară, responsabile pentru această explozie de cazuri sunt în special adunările festive care au avut loc la sfârșitul Ramadanului, pe 23 mai, dată de la care măsurile de restricție au început să fie reduse.

Sâmbătă, 27 iunie, s-au înregistrat 176 noi cazuri și 9 decese, mai mult decât în vârful pandemiei din martie-aprilie, în această țară cu mai puțin de două milioane locuitori. Autoritățile au decis cu toate acestea să deschidă frontierele terestre ale țării precum și aeroporturile din Skopje și Ohrid începând cu 1 iulie. În ciuda gravității acestei situații, guvernul are de gând să mențină data alegerilor legislative anticipate de pe 15 iulie și nu dorește să împiedice revenirea diasporei în țară.

În Bosnia-Herțegovina s-au înregistrat 3 decese și 150 contaminări sâmbătă, în timp ce laboratoarele private nu dispun de licența care să le permită să realizeze teste coronavirus, de care dispun doar câteva spitale publice.

În Balcani, nicio măsură de carantinare totală pe ordinea de zi

Chiar și Croația încearcă din răsputeri să „salveze” sezonul turistic: sectorul turismului reprezintă 30% din PIB, chiar și mai mult dacă integrăm produsul economiei „gri”. Numărul contaminărilor este din ce în ce mai mare în mai multe regiuni din țară.

Turneul demonstrativ Adria Tour, organizat de tenismenul Novak Dokovic în mai multe orașe din țară a declanșat o explozie de cazuri: chiar el însuși, numărul 1 al tenisului mondial, a fost depistat pozitiv la întoarcerea la Belgrad.

Belgradul reimpune carantina în celelalte țări din Balcani

Croația a decis pe 25 iunie să reintroducă o carantină de 14 zile obligatorie pentru toate persoanele din Bosnia-Herțegovina, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord, sperând că-i va liniști pe turiștii din Germania și Europa centrală. Nu este sigur că aceștia din urmă vor veni în Croația, unde hotelurile și campingurile sunt acum goale. Mai mult, țara riscă să-i piardă pe clienții cei mai fideli: bosniacii.

Muntenegrenii și sârbii încă pot spera să călătorească vara asta- deși nimic nu forțează un stat membru al Uniunii Europene, precum Croația, să pună în aplicare recomandarea redeschiderii granițelor, recomandare formulată de Comisia europeană.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr