Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Un model de gestionare a crizei Covid-19 (France24)

turcia.png

Image source: 
France24

Cu mai puțin de 200.000 de cazuri la o populație de 83 de milioane de locuitori, Turcia luptă cu succes împotriva coronavirusului. Faptul că populația turcă este tânără și că, din motive economice și culturale, majoritatea familiilor nu își trimit bătrânii la azil, ajută foarte mult. Metodele medicilor turci dau și ele rezultate foarte bune.

Spitalul Cerrahpasa, al Facultății de Medicină din Istanbul, a fost unul dintre cele mai active în lupta împotriva Covid-19 din Turcia. Unitatea de terapie intensivă a tratat eficient pacienții care suferă de coronavirus.

"Primul val încă nu s-a terminat și toate țările se pregătesc pentru următorul val din toamnă.  Bineînțeles, ne așteptăm să se întâmple și aici, dar avem capacitatea de a avea grijă de toți pacienții", explică doctorul Yalim Dikmen, șeful acestei unități.

Unitatea de terapie intensivă a acestui spital are acum doar șapte pacienți. Aceasta nu a fost copleșită niciodată, nici măcar în toiul acestei pandemii. Pentru a evita afluxul de pacienți care se află într-un stadiu avansat al bolii, spitalele turcești i-au tratat din timp.

"Ușile spitalului sunt deschise tuturor, nu există nicio restricție. Dacă aveți cea mai mică problemă, cea mai mică îndoială, puteți merge la spital, din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important lucru“, spune profesorul Nuri Aydin, rectorul Facultății de Medicină din Istanbul.

 

O nouă formă de turism: Turismul medical

Spitalele turcești au, de asemenea, posibilitatea de a alege diverse tratamente. "Putem alege orice tratament, atâta timp cât îndeplinește recomandările Ministerului Sănătății. Există mai multe tratamente posibile, inclusiv hidroxiclorochina care dă rezultate bune", a spus profesorul Nuri Aydin.

După cum explică acest medic, spitalul dorește să facă profitabile aceste rezultate bune împotriva coronavirusului, implicându-se mai mult în turismul medical și dezvoltând, de exemplu, consultările online: "Cred că în viitor, majoritatea consultărilor noastre vor fi virtuale. Puteți accesa site-ul, puteți efectua plata și veți fi online cu unul dintre medicii noștri, un profesor de la unul dintre cele mai bune spitale din Turcia".

Turcia este una dintre țările OCDE care a investit cel mai mult în ultimii ani în sectorul sănătății, și acest angajament aduce rezultate economice: turismul medical în Turcia a generat aproape 1,5 miliarde de euro în 2018.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24