Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Problemele Balcanilor rămân șomajul, corupția și exodul creierelor

balcani_bun.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cetățenii regiunii suferă de aceleași lucruri: șomaj, partide politice, aparate de justiție și sisteme de sănătate corupte, arată cel mai recent raport al Barometrului Balcanic – un sondaj de opinie realizat de Consiliul de Cooperare Regională * Termocentralele din regiune au emisii poluante de șase ori mai mari decât limitele admise * Comunitatea bektashi din Albania îl sărbătorește pe Sultan Ballëm, una dintre cele mai importante figuri ale acestei ramuri a sufismului islamic * Un regizor bosniac pune în scenă o piesă de teatru a americanului premiat cu Pulitzer, Ayad Aktar, despre islamofobie și identitate rasială și religioasă. 

Coronavirusul a adus Balcanii Occidentali într-o situație și mai precară ca înainte. Șomajul și dezvoltarea economică slabă sunt principalele probleme indicate de cetățeni. La acestea  se adaugă nepotismul și faptul că sunt create locuri de muncă în sectoare cu salarii foarte mici, scrie siteul Europei Libere din Macedonia citând Barometrul Balcanic.

În ceea ce privește întrebarea „cât de mulțumiți sunt cetățenii privind  creșterea economică în țara lor”, doar 18% dintre macedoneni s-au declarat mulțumiți, 24% au spus că sunt nemulțumiți, în timp ce 30% nu erau nici mulțumiți, nici nemulțumiți.

În Macedonia, 89% dintre cetățeni consideră că sistemul de justiție este cel mai corupt domeniu de activitate, urmat de vamă cu 86% și de partidele politice cu 85%. 78% dintre respondenți consideră că sistemul medical e corupt, urmează parlamentarii cu 77%, polițiștii cu 76% și mass media cu 70%. Cea mai puțin coruptă este armata, consideră macedonenii.

Centralele termice din Balcanii de Vest depășesc de 6 ori limitele de poluare

Aceasta este concluzia ediției 2020 a raportului Respectă sau Închide (Comply or Close) realizat de Bankwatch, organizație din care fac 16 ONG-uri din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Rusia, la doi ani și jumătate de la legislația anti-poluare a Comunității Energetice. Aceasta obligă guvernele din Balcanii de Vest să respecte standardele UE în politică de poluare.

„Noua analiză a Bankwatch dezvăluie că poluarea aerului - în principal cu dioxid de sulf (SO2) și emisiile de praf rămân mari, gata să sufoce comunitățile de lângă termocentrale” scrie publicația kosovară Koha.

Emisiile totale de SO2 provenite de la centralele termice din Serbia, Bosnnia și Herțegovina, Kosovo și Macedonia de Nord au depășit de șase ori nivelul autorizat de aceste țări în 2019. Principalele vinovate sunt termocentralele din Bosnia- Herțegovina și Serbia, dar faptul că centrala Bitola din Macedonia de Nord și-a dublat emisiile de dioxit de sulf în 2019, este îngrijorător.

Centrala termică Kosovo B din Kosovo a rămas principalul poluator din țară, cu emisii poluante de 5,4 ori mai mari decât limita autorizată.

„Kosovo nu ar mai trebui să investească în noi capacități de cărbune. Guvernul kosovar trebuie să se concentreze pe politicile ecologice și protejarea sănătății publice,” a declarat Rinora Gojani, director de program la Balkan Green Foundation.

 

Credincioșii Bektashi din Albania sărbătoresc „Sultan Ballëm”

Credincioșii bektashi au început pelerinajul anual la lăcașul de cult Ballëm Sultan, în Martanesh, localitate din Estul Albaniei.  La pelerinaj a participat părintele Dedë Edmond Ibrahimi, liderul religios mondial al acestei religii, ramură a credinței shia islamice.

Credincioșii s-au alăturat rugăciunilor lui Baba Mondi, cum este denumit clericul, pentru pace și prosperitate în casele tuturor albanezilor.

Bektashi este un ordin sufist și are multe în comun cu alte mișcări mistice islamice, cum ar fi nevoia unui ghid spiritual experimentat - numit baba în limba Bektashi - precum și doctrina „celor patru porți care trebuie traversate” : „Sharia” (legea religioasă), „Tariqah” (calea spirituală), „Marifa” (cunoașterea adevărată), „Haqiqah” (adevărul).

Bektashismul este considerat o mișcare islamică liberală, membrii săi pot bea alcool, femeile și bărbații nu sunt segregați, iar femeile nu trebuie să poarte voal.

Ballëm Sultan este sărbătoarea dedicată uneia dintre cele mai importante figuri ale bektashismului. Ballëm Sultan a trăit în secolul al XV-lea și a reorganizat credința bektashi în toată lumea.

 

„Perioada de carantină ne-a arătat că cât este de importantă arta”

Subiecte sociopolitice precum islamofobia, identitatea rasială, religioasă și națională din textele scriitorului american premiat cu Pulitzer,  Ayad Aktar, ajung pe scena de teatru bosniacă în regia lui Dino Mustafić.  În noua piesă Jenați, „talentata și premiata actriță bosniacă, Maja Izetbegović, interpretează personajul Emily, o pictoriță inspirată de arta islamică și care a găsit libertatea artistică în acest gen de expresie și filozofie,” scrie siteul klix.ba.

„Piesa se bazează pe un text care analizează consecințele atacurilor teroriste din întreaga lume asupra relațiilor dintre colegi, prieteni sau chiar soți din diferite culturi ale societății noastre, aparent liberală și multiculturală. Este extrem de important să vorbim despre aceste subiecte prin artă. (...)Scriitorul Ayad Aktar, care a primit un Pulitzer pentru acest text, tratează chestiunea identității, lupta personajelor împotriva valorilor insuflate pe care le consideră false, dar și a diferențelor culturale și a tragediei de a nu a fi capabil să găsească înțelegere reciprocă,” spune actrița.

„Din fericire, am început să lucrăm încet cu anumite măsuri epidemiologice, dar este important să fim deschiși și să lucrăm. Am arătat în timpul carantinei cât de importantă este arta, că avem nevoie să o consumăm deoarece este nevoia spirituală primară a ființei noastre”, explică Maja Izetbegović.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Balcanii de Vest:

Dafina Meco, Albania

Hana Hot, Bosnia și Herțegovina

Besiana Krasniqi, Kosovo

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

 

Toate articolele din seria Europa Plus propusă de RFI România aici

 
Revista presei din Balcanii Occidentali