Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest, la Chișinău: ”Părinții la lucru, copiii la grădiniță”

La Chișinău, mai mulți părinți au ieșit, miercuri, la protest, în fața Guvernului, cerând autorităților redeschiderea grădinițelor. În R.Moldova, instituțiile preșcolare nu activează de aproape patru luni, iar părinții sunt nevoiți să-și lase de unii singuri copiii acasă, în timp ce ei merg la serviciu. Manifestația cu genericul ”Copiii mor - Guvernul tace” vine la doar câteva zile după ce o fetiță de 5 ani a decedat acasă, alți doi copii au căzut în gol de la etaj. Evenimentul a fost organizat de Asociația ”Părinți Solidari”. Protestatarii spun că, în condițiile pandemiei, ”autoritățile au acționat extrem de iresponsabil, astfel că, la aproape 4 luni de la închiderea grădinițelor, părinții nu au soluții cum să se descurce, și cu serviciu, și cu copiii acasă”.

Cu măști, jucării de pluș, dar și pancarte pe care se putea citi ”Părinții la lucru, copiii la grădiniță”, Copiii mor, Guvernul tace”, ”Întoarceți banii copiilor”, ”Copiii au nevoie de socializare, nu de on-line”, ”Copiii fără grădiniță, părinții fără salariu”, mai mulți părinți au venit în centrul orașului, fiind nemulțumiți că nu sunt susținuți, în această perioadă. Participanții la manifestație au cerut redeschiderea grădinițelor treptat pentru un număr redus de copii cu toate măsurile de profilaxie recomandate.

Directorul executiv al Asociației “Părinți Solidari”, Ala Revenco, afirmă că deși recent a fost depusă o petiție, prin care părinții au solicitat autorităților să redeschidă grădinițele și să ofere indemnizații pentru părinții cu copii preșcolari, autoritățile nu au venit cu un răspuns. Ba din contra, continuă să ignore problema,”chiar dacă deja am avut două cazuri tragice, când au decedat copii de 5 și 6 ani, din motivul că au rămas acasă singuri, fără supravegherea maturilor”.

”Autoritățile doar au știut să ne repete încontinuu că grădinițele nu pot fi redeschise, dar în același timp au relaxat multe alte măsuri restrictive, precum ar fi funcționarea piețelor, tuturor magazinelor, iar mai recent și a sălilor de sport și a localurilor de alimentație publică”.

Participanții la manifestație cer ca ”statul să asigure protecție socială părinților care, în această perioadă, au făcut munca grădinițelor - copii au stat acasă cu părinții, au făcut orele online, au fost hrăniți la fel, acasă”.

Nici un reprezentant al Guvernului nu a venit să discute cu protestatarii. Șeful statului, Igor Dodon a anunțat, luni, că în funcție de evoluția situației epidemiologice, după 15 iulie, ar putea fi redeschise grădinițele, doar la sate.

Recent, peste o sută de primari și reprezentați ai autorităților locale și centrale au discutat condițiile în care ar putea fi redeschide grădinițele, după 15 iulie, când ar urma să fie ridicată starea de urgență în sănătate publică. Reprezentanții Ministerului Educației susțin că procesul educațional ar putea avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor a căror părinți sunt angajați în câmpul muncii. O altă condiție impusă ar fi ca toți copiii și angajații acestor instituții să efectueze un control medical. ”Doar copiii vaccinați vor putea admiși la grădiniță, iar instituțiile vor fi dotate cu termometre digitale. Fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult zece copii. Angajații instituțiilor nu vor depăși vârsta de 63 de ani”. Totodată, părinții vor fi obligați să aducă la grădiniță doar copiii sănătoși. În cazul în care va fi înregistrat primul caz de coronavirus în instituție, grădinița va fi închisă.

Să spunem că, elevii moldoveni, aflați acum în vacanță, ar putea reveni în sălile de clasă, la 1 septembrie, doar cu măști, mănuși și dezinfectant. Totul cumpărat de părinți. Potrivit Ministerului Educației, decizia privind redeschiderea școlilor va aparține administrației publice locale de nivelul doi. Și aici, în funcție de situația epidemiologică din țară. 

În R.Moldocva, de la începutul pandemiei, peste 900 de copii și tineri s-au infectat cu coronavirus dintr-un total de aproape 17 mii de îmbolnăviri.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestul părinților, nemulțumiți că grădinițele rămân închise