Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extremişti de dreapta în armata federală germană

armata_germana.jpg

Extremişti de dreapta în armata federală germană
Extremişti de dreapta în armata federală germană

După o serie de relatări despre simpatii neonaziste şi incidente extremiste în cadrul trupei militare de elită KSK (Comandoul Forţe Speciale), ministrul apărării a anunţat dizolvarea unei întregi subunităţi. Este vorba despre compania a II-a KSK. Decizia a fost luată după ce s-a aflat că din depozitele KSK au dispărut mii de cartuşe şi 62 kg de explozibil. Totodată, s-a anunţat o restructurare a trupei care există din anii 1990 şi care a activat în fosta Iugoslavie, în Afganistan sau în cadrul unor operaţiuni anti-teroriste.

 

 

 

Cine activează în trupa de elită a armatei federale, KSK - (Comandoul Forţe Speciale - Kommando Spezialkräfte) are o responsabilitate deosebită şi trebuie să respecte cu stricteţe Constituţia Germaniei. Presa a relatat în ultimii ani despre suspiciuni că unii militari din această trupă ar împărtăşi concepţii contrare Legii fundamentale şi că ar simpatiza cu ideologia nazistă sau extremistă de dreapta. Au apărut apoi dezvăluiri legate de cazuri concrete şi de acţiuni condamnabile în care erau implicaţi militari ai trupei KSK. Pe de altă parte, autorităţile, superiorii şi Serviciul de Informaţii Militare (MAD) au încercat să relativizeze relatările.

Luna trecută a devenit publică o scrisoarea a unui căpitan KSK, adresat lui Annegret Kramp-Karrenbauer, ministra apărării în guvernul federal. În scrisoarea respectivă, căpitanul a descris atmosfera din interiorul trupei, vorbind despre existenţa unui „extremism de dreapta structural”. Această stare de fapt, cunoscută în interiorul armatei, este ignorată şi chiar tolerată. Căpitanul a mai arătat că se încearcă suprimarea unor eventuale sesizări privind aceste tendinţe extremiste. Cei din trupa KSK sînt educaţi într-un spirit militar riguros, de supunere şi docilitate, comparat cu cel al celor înrolaţi în Waffen-SS (aripa militară de elită din perioada hitleristă, declarată organizaţie criminală de către Tribunalul de la Nürnberg). Autorul scrisorii îl descrie pe unul dintre instructori drept o persoană cu „concepţii agresiv naţional-conservatoare” care folosea ca ordin de adunare semnalul vocal „Y-88“. (În cercuri extremiste germane şi internaţionale, cifrele 88 sînt folosite ca un cod numeric, avînd semnificaţia echivalentă cu salutul nazist, „Heil Hitler” – cf. Ghid de coduri, simboluri şi însemne ale extremei drepte.)

Între timp s-a aflat că din depozitul de armament al trupei KSK au dispărut zeci de mii de cartuşe şi 62 kg de explozibil. Comentînd acest incident, devenit public, inspectorul General al Bundeswehr-ului, generalul-maior Eberhard Zorn, a declarat în faţa presei:

„Această întîmplare îmi provoacă mari îngrijorări. Avem deficite, iar acum investigăm cazul cu toate mijloacele de care dispunem. Este vorba despre un pericol potenţial care s-a înălţat aici, mai ales dacă facem şi o legătură cu muniţia găsită în Saxonia la un plutonier major. La acesta s-a descoperit pe lîngă explozibil şi un cablu de aprindere. Aşa ceva este extrem de periculos şi poate fi folosit în cazul punerii la cale a unor atentate.”

Ca reacţie imediată, Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat dizolvarea companiei a II-a din cadrul KSK. Totodată ea a prezentat un proiect de reformă a trupei care a fost înfiinţată în 1996. Trupa KSK a participat la acţiuni militare speciale vizînd combaterea terorismului. Totodată, militari KSK au activat la operaţiuni din fosta Iugoslavie sau Afganistan.

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok