Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | În R.Moldova, numărul cazurilor de infectare a scăzut cu aproape 30 la sută, în această săptămână

medici_echipati.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Sănătății al R.Moldova

În R.Moldova se atestă o diminuare a cazurilor de infectare cu coronavirus. Anunțul vine de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, în această săptămână au fost înregistrate cu aproape 30 la sută mai puține cazuri decât săptămâna trecută. Dacă în perioada 19 iunie - 25 iunie au fost confirmate 2347 de cazuri, atunci între 26 iunie - 2 iulie, 1697 de cazuri. Totodată, este în descreștere și rata de contagiozitate. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă populația să respecte măsurile sanitare impuse în pandemie întrucât numărul îmbolnăvirilor este mare, iar în unele localități practic acesta s-a dublat. Incidența cazurilor la un milion de populație comparativ cu alte state continuă să crească, Moldova situându-se pe locul 7. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un nou apel către populație.”Îndemn cetăţenii Republicii Moldova să respecte recomandările autorităţilor, să evite aglomerările şi întâlnirile în grupuri mari de persoane, în contextul în care se înregistrează focare familiale. Efectele acestora se reflectă nu doar în creşterea numărului îmbolnăvirilor, dar şi a încărcăturii care cade pe umerii sistemului medical. Aveţi grijă de sănătate. Haideţi împreună să contribuim la salvarea de vieţi omeneşti”, susține ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, autoritățile dau asigurări că R.Moldova dispune de suficiente teste pentru depistarea coronavirusului.

De la începutul pandemiei și până astăzi, în R.Moldova au fost înregistrate în jur de 17.500 de cazuri de coronavirus, dintre care peste 1200 în stânga Nistrului. 563 de persoane au decedat de coronavirus în R.Moldova. Doar în ultimele 24 de ore, la Centrul Covid-19 au fost internate în jur de 50 de persoane cu suspecție la coronavirus. 

Ministerul Sănătății anunță că, 437 de persoane se află în stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.Peste 2800 de pacienți cu forme ușoare ale bolii se tratează la domiciliu, iar 2745 persoane și-au încheiat tratamentul, fiind monitorizate în continuare de medicul de familie. 

Să mai spunem că, până în prezent, au fost confirmate peste 2500 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. Cei mai afectați sunt asistenții medicali, în jur de 1130 de cazuri. Medici – peste 650 de cazuri, infirmiere – în jur de 510, personal auxiliar- 220. Din totalul cazurilor de infectare în rândul angajaților din domeniul sănătății, 1760 s-au tratat de coronavirus.

În total, 10 093 persoane s-au vindecat de Covid-19.

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții din învăţământul superior şi profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar medical și farmaceutic, care vor efectua, pe parcursul anului 2020, un stagiu de practică de 3 luni, în instituțiile medico–sanitare publice, implicate în lupta cu coronavirus, vor beneficia de bursă de stagiu. Cuantumul bănesc al burselor este de 1600 lei (cca 85 euro) pentru medici și farmaciști rezidenți, 1200 lei pentru studenți și 1000 lei pentru elevi. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri de Executiv.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre scăderea numărului cazurilor de coronavirus în R.Moldova, în ultima săptămână