Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Rusia dă replica Americii care a cumpărat tot medicamentul Remdesivir de pe piață

avifavir_bun.jpg

Image source: 
Facebook

Avifavir, un medicament care are drept subtanță activă un remediu împotriva gripei, este exportat de Rusia pentru a fi folosit în lupta anti Covid 19 * IMM-urile din Republica Moldova se sufocă din pricina crizei, iar percepția privind egalitatea între sexe și rolul femeii s-a îmbunătățit considerabil în Georgia, spune ONU * Politicienii azeri fură apă în aval de pe cursul râurilor, ca să-și irige agroparcurile, în timp ce țăranii azeri o plătesc foarte scump * Sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul se întoarce la Istanbul în rama unui taboul foarte rar * Armenia a organizat un mare turneu de șah internațional online și Kazakhstanul vrea să investească în parcurile naturale din țară după model american.

Fondul Rusesc de Investiții Directe și grupul de companii, ChemRar, au început să exporte medicamentul Avifavir pentru tratamentul coronavirusului, scrie publicația www.ria.ru.

„Rusia a livrat acest medicament în Belarus luna trecută și urmează să îl trimită și în Kazahstan în viitorul apropiat,” precizează fondul rusesc. Acesta adaugă că sunt în curs negocierile pentru aprovizionarea anumitor state din America Latină cu Avifavir.

Potrivit ria.ru, medicamentul a fost certificat pe 29 mai de Ministerul Sănătății din Federația Rusă. Avifavir conține ingredientul activ Favipiravir, dezvoltat de Toyama Chemical din Japonia în 2015, ca tratament împotriva gripei. Site-ul scrie că substanța s-a dovedit eficace în studiile clinice deoarce ar bloca mecanismele de reproducere ale coronavirusului.

„Având în vedere decizia autorităților americane de a cumpăra aproape 100% din Remdesivirul fabricat de Gilead Sciences în următoarele luni și lipsa medicamentelor eficace de pe piața mondială, Rusia este gata să ajute alte țări și începe livrarea de Avifavir în străinătate. Medicamentul rus costă de câteva ori mai puțin, iar producția sub formă de tablete simplifică consumul acestuia, permițând terapia într-un stadiu incipient al infecției cu coronavirus. Peste 50 de țări și-au exprimat interesul pentru medicament,” a declarat șeful Fondului Rus de Investiții Directe, Kirill Dmitriev.

 

„IMMM-urile din Moldova trebuie să se dezvolte, nu doar să supraviețuiască”

Acesta este concluzia Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (PNUD) din Republica Moldova, publicată pe site-ul său www.md.undp.org.

„Întreprinderile micro, mici și mijlocii au fost sever afectate de pandemie. Altfel spus, plămânii economiei naționale înregistrează o insuficiență severă de oxigen, fapt care le amenință supraviețuirea. În Moldova, IMMM-urile reprezintă 98,7% din toate companiile, asigură aproape 60% din ocuparea forței de muncă în sectorul de afaceri și produc 70,8 din valoarea adăugată. Aceștia sunt actorii din prima linie a economiei, fiind cel mai afectați de criză. Indiferent de dimensiunea, sectorul, cifra de afaceri sau locația lor, restricțiile administrative au determinat, cu mici excepții, scăderi drastice ale vânzărilor tuturor companiilor, ceea ce a dus la suspendarea totală sau parțială a operațiunilor de afaceri,” concluzionează PUND.

PNUD intervine în Republica Moldova prin asistență imediată, urmând să lanseze un program de granturi, și cu sprijin pe termen mediu, aceasta însemnând „îmbunătățirea rezilienței companiilor la crize prin sporirea accesului la tehnologii și echipamente, infrastructură și piețe, și prin promovarea competențelor financiare și juridice. Asistența prevede, de asemenea, dezvoltarea contactelor B2B, dezvoltarea afacerilor și serviciilor de consultanță, precum și facilitarea accesului direct la piețe.”

 

Carantină cu rezultate pozitive: 5 metode de trecut prin izolare

„Crede-mă, o astfel de izolare poate avea multe beneficii,” scrie un jurnalist ucrainean în ziarul Express. Odată instaurată carantina, oamenii petrec mai mult timp acasă. „Dacă acest lucru continuă, putem chiar să începem să citim cărți!” glumește jurnalistul.  „Și este o glumă doar pe jumătate, pentru că, într-adevăr, o astfel de izolare poate avea aspecte pozitive. Cu excepția cazului în care nu treceți prin ea cu cap,” continuă acesta. Iată sfaturile din Express-ul ucrainian.

„Comunicati cu familia! Graba frenetică a vieții noastre a transformat chiar și comunicarea cu cei dragi într-un lux,” „Citiți! Se pare că fiecare persoană are un raft separat (sau chiar un dulap!) cu cărți pe care nu a avut timp să le citească. Fie că și le-a cumpărat singur, sau le-a prmit cadou, aceste cărți au fost așezate într-o coadă amenințătoare.”

Următorul sfat este învățarea unei limbi străine, urmează gătitul, iar sfatul ziarului ucrainean este ca publicul să gătească „mâncăruri pe bază de legume proaspete și sănătoase, nu numai pentru gust, dar și pentru a vă stimula imunitatea.” Al cincilea sfat este curățenia, iar „spălarea geamurilor și spălarea podelei în locuri greu accesibile în aceste zile poate fi un substitut pentru sală.”

 

Percepția privind egalitatea între sexe și rolul femeii s-a îmbunătățit considerabil în Georgia

Aceasta este concluzia din ultimul raport al Națiunilor Unite pe această temă, realizat la șase ani de precedentul, scrie publicația online www.on.ge.

Persistă însă „atitudinile inegale față de participarea femeilor la viața publică și prezența acestora în posturi de conducere. Aproximativ 4 din 10 bărbați nu sunt de acord cu ideea că, dacă o femeie are aceeași pregătire ca un bărbat, ea poate face aceeași muncă, la același nivel de calitate.”

Pe de altă parte, susținerea femeilor în funcții politice este destul de ridicată, cu toate că un georgian din doi crede că un bărbat este mai bun într-un rol politic decât o femeie.

Atitudinile homofobe încă persistă în Georgia în rândul femeilor și bărbaților. Bărbații au opinii mai homofobe: „Mai mult de jumătate dintre femei și opt din zece bărbați spun că nu vor avea niciodată un prieten homosexual. De asemenea, ei cred că homosexualii nu ar trebui să aibă dreptul de a lucra cu copiii și că este rușinos să ai un copil homosexual,” arată raportul ONU.

 

Cum fură apă din aval pentru propriile ferme, funcționarii azeri

„Din ce cauză e penurie de apă? Și de ce autoritățile responsabile nu răspund la această întrebare? Pentru că le este frică să spună adevărul din cauza deciziilor personale ale politicienilor,” scrie publicația Baku Post într-o analiză economică semnată de unul dintre cei mai cunoscuți economiști din regiune, Goubad Ibadoghlou.

„Există o penurie de apă în țară care nu se datorează numai mediului. Consumul populației a crescut, iar terenurile arabile și fermele familiale ard de sete,” scrie analistul. Potrivit acestuia, populația din raionul Neftchala (sud-estul țării, lângă Marea Caspică, n.r.) plătește 70 de manat (36 Euro, n.r.) pentru un camion cisternă de apă.

„Corupția apei și monopolul oficial al utilizării resurselor de apă în țară joacă un rol important în problemă,” spune analistul. Autoritățile azere au investit 10 mld. De manat (5,2 mld Euro, n.r.), bani din petrol pentru îmbunătățirea infrastructurii de irigații, dar autoritățile locale care gestionează proiectul și Asociația Utilizatorilor de Apă au refuzat să semneze contracte cu fermierii.

„Cu toate acestea, fermele mari deținute de funcționarii publici au făcut în avans contracte pentru furnizarea apei de irigații. Fermierii pierd din pricina concurenței neloiale deoarce își irigă câmpurile cu costuri suplimentare, utilizând pompe, combustibil, electricitate etc.,” adaugă analistul economic azer.

În plus, funcționarii statului care au și agro-parcuri, au construit în aval, pe mai multe râuri, canale care  să le irige terenurile. Acest lucru „are consecințe grave, precum deplasarea apelor subterane, modificările structurale și salinizarea diferitelor straturi ale solului, degradarea ecosistemelor, riscuri pentru flora și fauna regiunii. Autoritățile își țin gura închisă. Pentru că le este frică să spună adevărul față de monopolul funcționarilor publici,” concluzionează Goubad Ibadoghlou în Baku Post.

 

Sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul se întoarce la Istanbul

Primăria din Istanbul a câștigat o licitație dificilă de la Londra și a achiziționat un tablou de Gentile Bellini care îl înfățișează pe Sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul, cu 770.000 de lire. O bucurie pentru cetățenii turci.  „De acum înainte, această operă de artă aparține oamenilor din Istanbul. Inch Allah să rămână aici în următoarele secole!” a declarat primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, citat de www.sozcu.com.tr.

Tabloul va fi expus la primărie astfel încât toți locuitorii din Istanbul să îl poată vedea.

Tabloul, pictat de artistul italian Gentile Bellini în 1480, este singurul portret al sultanului în care acesta apare însoțit de o altă persoană. Atât de mult i-a plăcut sultanului de artistul italian, că i-a cerut să realizeze portrete cu toți curtenii. 500 de persoane au licitat pentru lucrare, adaugă site-ul turc.

 

Model american pentru parcurile naționale kazace

Guvernul de la Almaty investește în dezvoltarea Parcului Natural Național Il-Alatau ( cu o suprafață de 200.000 de hectare, situat într-o zonă muntoasă din sudul orașului, n.r.) scrie site-ul lenta.inform.k.

„Am analizat experiența țărilor precum Statele Unite, Andorra, Australia și am ales modelul american pentru dezvoltarea parcului il-Alatau. În America, parcurile naționale sunt dezvoltate de secole,” a declarat ministrul kazakh al turismului. Potrivit acestuia, în parcurile naționale din Kazahstan nu există suficiente trasee de drumeție, campinguri, toalete și alte infrastructuri necesare.

 

Campionat de șah online cu 36 de țări organizat de Armenia

Sute de studenți, iubitori ai șahului și celebri campioni ai acestui sport au participat la ceremonia online de decernare a premiilor primului Turneu de Șah Panarmenian. Aceasta a fost organizată de Universitatea Virtuală Armenească AGBU (UVA) și Academia de Șah din țară, scrie site-ul www.aravot.am.  Turneul virtual, care a reunit aproximativ 520 de jucători de șah din 36 de țări din întreaga lume, a avut loc în perioada 8 - 26 iunie. Pe podiumul virtual au urcat doi armeni și un american, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani.

„Scopul organizării unui astfel de turneu nu a fost doar să avem câștigători, ci să creăm o comunitate online de fani de șah din întreaga lume”, a spus în discursul său de felicitare, Dr. Yervand Zoryan, președintele și fondatorul Universității Virtuale Armeniene.

Turneul  a avut două runde: cinci semifinale regionale- Armenia și Artsakh, Asia-Oceania, Europa, America, Orientul Mijlociu și Africa, apoi trei runde ale turneului final. Titlul de câștigător al turneului a fost disputat de câștigătorii semifinalelor regionale și din cele trei runde ale finalei.

 

Toate articolele din seria Europa Plus propusă de RFI România sunt disponibile aicihttps://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Revista presei de vecinătate