Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Brașovul, noua „Suceava”? Medic: Nu se mai respectă nimic. Spitalele și secțiile ATI încep să fie pline

medic_fata.jpg

Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Numărul de cazuri zilnice de infectare cu Covid 19 continuă să fie la un nivel îngrijorător în România. Numărul total de îmbolnăviri la nivel național se apropie de 30.000, în timp ce bilanțul morților a ajuns la 1750. O situație îngrijorătoare se înregistrează la Brașov, unde numărul total al infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la aproape 1700. „În clasamentul pe județe, Brașovul este pe locul 3 în țară, cu șanse de a trece în curând pe locul doi”, atrage atenția, la RFI, Andreea Moldovan, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Ea spune că măsurile anti-epidemice nu mai sunt respectate, fiind nevoie urgentă de mai multe controale din partea autorităților.

Medicul Andreea Moldovan spune că situația este din ce în ce mai gravă în județul Brașov. ”Este o aglomerație foarte mare de pacienți în spitale. Ne-am relaxat prea repede”,  afirmă Andreea Moldovan care e de părere că autoritățile ar trebui să facă mai multe controale pentru ca măsurile anti-epidemice să fie respectate.

„Nu sunt adepta amenzilor, a măsurilor punitive. Dar în momentul de față este nevoie de o autoritate care să reglementeze mai mult respectarea măsurilor”, declară medicul. „Vedem cu toții că nu se mai respectă regula purtării măștii în spațiile închise. Dacă ar fi controale mai ferme, alta ar fi reacția populației”, conchide Andreea Moldovan.

În ceea ce privește situația din Brașov, județ unde numărul de contagiuni a înregistrat o creștere galopantă în ultimele săptămâni, medicul afirmă că, în acest ritm, Brașovul riscă să urmeze exemplul Sucevei și să devină un mare focar de coronavirus: „Brașovul prezintă o aglomerare mare de pacienți comparativ cu alte județe. Avem mulți pacienți în spital (n.r. Spitalul de Boli Infecțioase), se intră în gardă cu 2-3 locuri libere sau chiar cu niciun loc liber. Și în alte spitale este aceeași situație. Avem toată paleta de cazuri, din punctul de vedere al gravității, existând destul de multe cazuri medii, dar și cazuri severe cu evoluție imprevizibilă”.

În fine, Andreea Moldovan mai afirmă că, din păcate, epidemia de fake news referitoare la coronavirus prinde mai bine la public decât afaturile medicilor. ”Este trist și dureros să asistăm la așa ceva. Atât aș spune: dacă o dată apuci să vezi un pacient cu Covid 19, cu formă medie sau severă de boală, în care efectiv este acea luptă pentru a putea respira, începi să crezi în toate teoriile medicale și le abandonezi pe cele fake. Boala există, virusul există. Cazurile sunt multe, spitalele și secțiile ATI încep să fie pline. Este un aspect cu care nu ne putem permite să ne jucăm pentru că ne va durea tot pe noi”.

 
Andreea Moldovan, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, despre evoluția epidemiei