Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

migranti.png

Migranți într-o tabără din Paris, 30 iunie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDH) a acuzat Franța că ”nu a respectat demnitatea umană” în cazul a trei solictanți de azil politic, pe care i-a obligat să trăiască în „condiții inumane, umilitoare”.

Instanța de la Strasbourg a constatat că cei trei bărbați, un afgan, un rus și un iranian în vârstă de 27, 33 și respectiv 46 de ani, „nu au primit sprijinul material și financiar la care aveau dreptul în conformitate cu legea franceză.”

Drept urmare, aceștia au fost „obligați să doarmă  în condiții inumane, josnice timp de câteva luni ... neavând niciun mijloc de subzistență, cu o frică constantă de a fi atacați sau jefuiți”, se arată în declarația CEDH.

Curtea a concluzionat că autoritățile franceze „nu și-au îndeplinit atribuțiile în conformitate cu legislația națională” și au încălcat articolul 3 din Convenția drepturilor omului.

Declarația a venit la doar o zi după instalarea de către mai multe Ong-uri a corturilor roșii din centrul Parisului, al căror scop era  atragerea atenției asupra lipsei de sprijin administrativ, a lipsei protecției și a neacordării locuințelor pentru minorii migranți.

La Cimade, un grup de sprijin pentru drepturile migranților, a postat verdictul CEDH pe Twitter.

Curtea a recunoscut că există câteva circumstanțe atenuante, cum ar fi „creșterea constantă” a numărului solicitanților de azil politic începând din 2007 și  „saturarea treptată” a Serviciului Național de Primire.

De asemenea, a remarcat că autoritățile franceze au „depus eforturi” pentru a crea spații de cazare suplimentare în adăposturi și pentru a reduce timpul necesar examinării cererilor de azil.

Dar „aceste circumstanțe nu au exclus posibilitatea ca situația solicitanților să includă încălcarea articolului 3 al Convenției”, a declarat CEDH.

Instanța consideră că Franța trebuie să plătească 10.000 de euro celor doi reclamanți și 12.000 de euro celui de-al treilea, pentru a compensa condițiile îndurate de aceștia.

Este a patra oară când CEDH a avertizat Franța asupra încălcării drepturilor migranților în ultima lună.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr