Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: recolta bogată de anul acesta aduce o rază de speranță

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Fermierul sirian Yahya Mahmoud își privește cu satisfacție recolta care anul acesta arată foarte bine, într-o țară sfâșiată de război și în care milioane de oameni suferă de foame.

Înainte de declanșarea războiului în 2011, Siria producea suficient grâu pentru a hrăni întreaga populație, dar după ce recoltele au scăzut considerabil, predominante au devenit importurile, în special din Rusia.

Anul acesta ploile torențiale și violența redusă din anumite regiuni din țară au dus la o recoltă mai bună. Fermierii și funcționarii oficiali speră ca noile recolte să oprească efectele unei economii fragile, care a făcut ca milioane de oameni să nu aibă ce mânca.

În regiunea Al-Kaswa din apropierea capitalei Damasc, Mahmoud privește mândru spicele de grâu care străluceau puternic în lumina soarelui de iunie.

„M-am grăbit să recoltez grâul din acest an...pentru a-mi hrăni familia și pe mine”, spune fermierul în vârstă de 61 ani, preocupat  și de incendiile ce pot surveni în lanul de grâu pe măsură ce temperaturile din timpul verii urcă.

„Cei care recoltează grâu nu mor de foame”, adaugă fermierul.

Conform Organizației Națiunilor Unite, conflictul care durează de mai bine de nouă ani, a ucis 380 000 oameni și a lăsat pe drumuri aproape jumătate din populația țării de dinainte de război. În prezent aproape 9.3 milioane de sirieni suferă de foame, potrivit estimărilor ONU.

Valoarea lirei siriene s-a prăbuși iar nouă din zece persoane trăiesc în sărăcie.

Criza a fost agravată de izbucnirea pandemiei Covid-19 și de noile sancțiuni ale SUA către Siria.

„Un an binecuvântat”

În încercarea de a atenua criza, mulți se îndreaptă către sectorul agricol, despre care ONU spune că reprezintă cea mai mare parte din economia Siriei și contribuie la supraviețuirea a milioane de oameni din zonele rurale.

Fermierii din întreaga țară au reușit să folosească 70% din terenul alocat producției cerealiere, conform departamentului ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Mahmoud a cultivat patru hectare de teren cu grâu, față de unul singur cultivat anul trecut, a spus acesta Agenției France Presse.

„A fost un an binecuvântat, cu multe ploi, așa că am profitat”, a spus fermierul care a reintrat în posesia terenului său acum doi ani, după ce guvernul a recucerit zonele din preajma Damascului din mâinile rebelilor.

Inspectând domeniile din împrejurimi, Hisham al-Sayyad, un funcționar oficial în sectorul agricol local, a spus că fermierii din regiunea Al-Kaswa au cultivat 3 000 hectare de teren în acest an, cu 1 000 de hectare mai mult decât anul trecut.

„Siria este o țară cu o agricultură importantă”, spune Sayyad.

„În ciuda sancțiunilor și a colapsului economiei, agricultura ne poate ajuta să obținem autonomie”.

Cu toate acestea, recoltele bune nu vor garanta și vieți mai bune pentru sirieni.

Creșterea prețurilor alimentată de schimbarea valorii lirei siriene a urcat prețurile la apă, pesticide, combustibil și semințe, ceea ce i-a afectat grav pe fermieri.

Importurile de echipamente necesare agriculturii au devenit foarte scumpe, a spus Taleb Khalifa, un agricultor în vârsta de 51 ani.

„Ne aflăm în fața unei provocări”, spune el.

Autonomie

Ca și cum dificultățile nu ar fi fost de ajuns, noi sancțiuni impuse de SUA au fost implementate la jumătatea lui iunie, obligând pe oricine avea de făcut afaceri cu guvernul președintelui Bashar al-Assad la restricții de călătorie sau sancțiuni financiare.

Combina lui Khalifa este singura funcțională în toată regiunea Al-Kaswa și este folosită pentru recoltarea mai multor terenuri.

El se teme că sancțiunile SUA vor bloca importurile de piese de schimb. „Sancțiunile în general se adaugă la suferințele noastre”.

Ministrul Afacerilor Externe Walid Muallem  a declarat recent că sirienii ar trebui să depindă mai puțin de importuri și mai mult de produsele locale, pentru a combate efectele sancțiunilor.

 „Sperăm să ne întoarcem la nivelul producției de grâu de dinaintea războiului, când se produceau cam 4.1 milioane tone”, a declarat Haytham Haydar, directorul planificării agriculturii în guvernul sirian.

El spune că producția din acest an a ajuns la 3 milioane tone, față de 2.2 milioane tone anul trecut.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după rfi.fr