Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Miclea: Toți profesorii trebuie să facă de urgență o pregătire pentru utilizarea tehnologiilor online

Elevi scoli redeschise oricum.jpg

Elevii învață de câteva luni în sistem de școală online (Sursa foto: pixabay)
Elevii învață de câteva luni în sistem de școală online (Sursa foto: pixabay)

Elevii și profesorii pot primi gratuit, la cerere, de la Ministerul Educației, tablete sau laptopuri necesare cursurilor online. Legea în acest sens a intrat în vigoare, după publicarea ei în Monitorul Oficial, potrivit Edupedu. Guvernul a anunțat anterior că nu susține documentul, pentru că nu prevede și sursa de finanțare.

Fostul ministru al Educației Mircea Miclea spune la RFI că legea prin care elevii și profesorii pot primi gratuit, la cerere, de la Ministerul Educației, tablete sau laptopuri necesare cursurilor online este binevenită, dar crede că ea vine la pachet cu o serie de probleme: ”La o primă vedere, mi se pare o măsură foarte bună, dar din păcate, vine cu foarte mare întârziere, pentru că Legea Educației specifica faptul că trebuie să trecem la învățământul online sau învățământul blending, de acum zece ani, articolul 70, cu toate paragrafele lui. În al doilea rând, legea nu creează decât premisa, trebuie și bugetul pentru a implementa legea. Dacă la această lege nu se alocă urgent un buget, atunci ea este o literă moartă”.

Mircea Miclea atrage atenția că profesorii trebuie instruiți cum să facă pe viitor cursuri online, pentru că nu doar soluția tehnică e importantă, ci și calitatea cursurilor propriu-zise: ”Ce trebuie făcut de urgență și eu m-aș fi așteptat să se întâmple în această vară este ca toate cadrele didactice să facă o pregătire pentru utilizarea tehnologiilor online, acest lucru este obligatoriu (...). În viitor, nu vom putea face altfel decât un învățământ hibrid, combinând metodele online cu metodele față în față, pentru simplul fapt că mintea elevilor s-a schimbat. Ei vor să aibă de pildă acces la conținutul de învățare de oriunde, de ori câte ori doresc. Acest lucru este determinat de faptul că tot Internetul le permite acest lucru, prin urmare, ei au această așteptare. Or noi ce facem? Le livrăm cunoștințele doar dacă ei vin la școală, câtă vreme vin la școală, în cadrul școlii, ceea ce este total depășit”.

 
Mircea Miclea, despre legea prin care elevii și profesorii pot primi gratuit tablete sau laptopuri pentru cursurile online