Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: Viața de zi cu zi a locuitorilor dintr-o țară sfâșiată de război

drum_libia.jpg

Localnicii încearcă să repare, cu resurse proprii, drumul care face legătura între două importante orașe din regiunea Fezzan
Sursa imaginii: 
France24

Războiul civil care distruge Libia încă din 2014, face ravagii și în regiunea Fezzan, din sudul țării, un teritoriu aproape de mărimea Franței, situat în mijlocul Saharei. Localnicii disperați solicită, prin postări pe rețelele de socializare, ajutorul ambelor părți ale conflictului: guvernul de uniune națională pe de o parte și trupele mareșalului Haftar de cealaltă parte. Echipa Les Observateurs a postului TV France24 a realizat un reportaj în orașele Ghat și Oubari din această regiune.

Concentrarea forțelor politice și militare, fiecare bucurându-se de sprijin internațional, în cele două mari provincii Cyrenaica și Tripoli, a determinat marginalizarea Fezzanului, a treia mare provincie tradițională din Libia. Pe acest teritoriu uriaș, care acoperă 551.170 km², aproape cât suprafața Franței, locuitorii duc lipsa serviciilor esențiale, cum ar fi serviciile medicale sau pompierii, dar și energie electrică, gaz, combustibil ... Pentru ei nu există nicio diferență: cele două guverne care luptă sunt responsabile de deteriorarea condițiilor de trai, deoarece luptele pe care le desfășoară împiedică aprovizionarea regiunii.

În videoclipul de mai jos, filmat pe 28 iunie, un locuitor al comunei Tiwiwi, situată la 175 de kilometri de orașul Sebha, considerat capitala regiunii Fezzan, spune că a fost obligat să stingă singur incendiul din casa sa, deoarece nu a putut apela la pompieri.

"Cerem celor două guverne (de est și de vest), un camion de pompieri, o ambulanță, medicamente, avem nevoie de toate. Iată cum am stins focurile. Uitați de populația din sud, nu avem canalizare, nu avem lichidități, nu avem curent electric, nu avem spitale ”.

Într-o altă pstare, din data de 20 iunie, acest rezident al orașului Ghat (1336 km sud-vest de Tripoli) se plânge de lipsa aproape totală a buteliilor de gaz. El susține că o butelie se vinde în regiune cu 300 de dinari (180 de euro), în timp ce în nord aceasta costă 10 dinari (6,35 euro).

"Voi, cei din nord și din est, habar nu aveți ce se întâmplă în sud ... Cumpărăm o butelie cu 300 de dinari, iar voi, când prețul ei ajunge la 10 dinari (sau 6,35 euro), vă revoltați ... Noi cumpărăm litrul de benzină cu 3 dinari, iar la voi, acesta costă doar 0,15 dinari, susține indignat internautul din videoclip care a adunat aproape 40.000 de vizualizări.

Abderrahman Sidi, în vârstă de 25 de ani, este un blogger care locuiește în orașul Ubari. Potrivit acestuia, autoritățile centrale nu s-au sinchisit să găsească soluții.

“Am început să avem probleme cu găsirea buteliilor de gaz din decembrie și încă nu am găsit soluții. Circuitele obișnuite de distribuție nu mai există. În aceste condiții, piața neagră a înflorit, acum cumpărăm o butelie cu 300 dinari (180 euro), în timp ce, în mod normal, prețul nu depășește 3 dinari.”

“Chiar și folosirea plitelor electrice este foarte complicată, uneori rămânem câteva zile fără curent electric. A trebuit să facem focul cu lemne pentru a găti. De asemenea, suntem obligați să cumpărăm rezervoare de apă, deoarece rețeaua de distribuție a apei potabile funcționează cu intermitențe și doar dacă e curent. Se pare că trăim în Evul Mediu.”

“Pentru a face față lipsei de electricitate, am cumpărat generatoare electrice, ne străduim să găsim combustibil deoarece benzinăriile sunt goale de cele mai multe ori. Contrabandiștii vând un litru de benzină la 3 dinari, de 20 de ori mai scump decât prețul real, în timp ce cel mai mare câmp petrolier din țară [câmpul petrolier din Echarara, situat la 75 de kilometri est de Ubari] este la doi pași de orașul nostru.”

“În plus, ne lipsesc lichiditățile. Se formează cozi lungi de fiecare dată când auzim că băncile au numerar, se crează busculade, bătăi, toate astea doar pentru a retrage o sumă mică, de 600 de dinari (380 de euro)''.

 

Sărăcia îi împinge pe tineri în brațele jihadiștilor și traficanților

Pentru Bachir Echeikh, rezident din Ghat, și președinte al “Mișcării Mâniei din Fezzan”, infrastructura precară și lipsa de securitate sunt cele mai mari probleme.

“În primul rând, cea mai mare preocupare este lipsa aproape totală a unui organ de securitate pe un teritoriu atât de vast ca Fezzan. Pentru a ajunge dintr-un oraș în altul, trebuie să parcurgi sute de kilometri, iar drumul este plin de gropi și fisuri între Ghat și Oubari pe o distanță de 370 de kilometri. În absența unui punct de control al poliției, putem întâlni bandele criminale care îți pot fura mașina, banii... Te atacă și te trezești în mijlocul deșertului cu nimic.”

“Situația economică este, de asemenea, catastrofală, motiv pentru care contrabanda și traficul de orice fel prosperă în regiunea de frontieră. Tinerii nu au de ales decât să se alăture acestor grupuri criminale, care uneori au legături cu grupările jihadiste. Nu o fac din cauza convingerii ideologice, ci din necesitate.”

 

„Cel mai apropiat medic este la sute de kilometri”

“Pana de curent din regiune afectează serviciile medicale deja modeste. Pentru o persoană care are insuficiență renală și este obligată să facă dializă, aceasta este suferința supremă. În orașul Ghat nu a existat niciun medic la spital în perioada 2012 - 2017, cu excepția câtorva rulote medicale care au venit în ajutorul populației doar o lună.”

„Uitați-vă la Spitalul din Ghat, e pustiu. Nu vine nimeni, nicio asistentă, niciun doctor, niciun oficial ... oamenii din Ghat trebuie să se revolte ... '', declară indignat în videoclipul care a fost distribuit pe pagina Observatorului nostru, Bachr Echeikh.

“Singurele spitale care pot fi numite așa, sunt situate în Sebha și Traghen (140 de kilometri sud de Sebha) dar și acestora le lipsește personalul medical. În acest context al pandemiei Covid-19, există un singur medic de urgență într-o regiune atăt de vastă precum Fezzan. Lucrează la spitalul din Sebha, la sute de kilometri de Ghat.”

De la începutul operațiunii militare a mareșalului Khalifa Haftar împotriva guvernului de uniune națională de la Tripoli în aprilie 2019, militarii au încercat să se apropie de triburile din Fezzan pentru a le câștiga sprijinul și pentru a controla siturile petroliere strategice din sudul țării. Dar loialitatea forțelor tribale din Fezzan a oscilat între cele două tabere în funcție de situația militară: în iunie 2020, de exemplu, și-au anunțat retragerea din forțele armate apropiate mareșalului Haftar...

 

Traducere de Anda Costiuc după France24