Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății la RFI: Avem control asupra anchetelor epidemiologice, nu e cazul să intrăm în stare de urgență

555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei, au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 30.175, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică.  

 

"Suntem pe aceeași creștere progresivă. Gestionăm în continuare un număr de cazuri, spitalele nu sunt suprapopulate având în vedere că, odată cu neconcordanța descrisă de Curtea Constituțională în legislație, mulți pacienți și-au cerut externarea, e adevărat mai puțini în ultimele două zile. Dar cei asimptomatici au solicitat, de asemenea, externarea. Și atunci, spitalele nu sunt suprapopulate. Terapiile Intensive le gestionăm, dar nu este de ajuns în condițiile în care doar o parte din partenerii  în lupta cu această pandemie își respectă regulile, și mă refer la tot ce înseamnă sistem medical, corp medical, guvern. Noi, odată cu multiplele etape de relaxare a restricțiilor, am avut și niște norme de aplicare, agreate de agenții economice în contextul acestor redeschideri de activități economice. Recomand în continuare respectarea acestor norme, a regulilor de distanțare fizică, portul măștii în spațiile unde lucrăm sau în mijloacele de transport în comun", a declarat la RFI, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.   

Potrivit ministrului Sănătății, avem aceleași județe care au peste 1000 de cazuri și care evoluează în acest moment:  Argeș, Botoșani, Brașov, Galați, Vrancea, Iași, Neamț, însă acolo sunt focare mici, care nu impun carantinarea orașelor. " Evităm, prin anchete epidemiologice, să se ajungă la focare mari, adică la 3 cazuri de infecție la o mie de locuitori. Așteptăm ca săptămâna viitoare să fie promulgată legea care se referă la normele care aduc legalitatea pe care nu o găsea Curtea Consituțională noțiunilor de internare, izolare la domiciliu, carantină. Rămân în schimb recomandările făcute de cadrele medicale pe perioada internării, iar dacă pacientul solicită externarea, i se aduc la cunoștință, iar pacientul trebuie să-și asume, inclusiv regulile de izolare la domiciliu. (...) În acest moment, avem control asupra anchetelor epidemiologice, însă nu mai avem pârghiile de a forța internarea sau de a menține în  izolare la domiciliu. (...) Odată cu evoluția nefavorabilă și accelerată, Institutul de Sănătate Publică face recomandări către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Se poate face o informare către președintele Klaus Iohannis, este atributul său de a declara stare de urgență, însă în acest moment nu este cazul ", a declarat la RFI , ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Interviul integral cu ministrul Sănătățiii va fi difuzat în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM, care începe la ora 19h15.

 
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în dialog cu Mirela Dădăcuș