Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OCDE: Criza locurilor de muncă este mult mai gravă decât cea din 2008

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) solicită guvernelor „o acțiune urgentă” pentru a evita „o criză socială generală”, în condițiile în care rata medie a șomajului din țările membre ale acestei organizații ar putea atinge 9,4% în al patrulea trimestru al anului 2020, un record de la marea criză economică.

Criza locurilor de muncă este „mult mai gravă” decât cea din 2008, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care solicită „acțiuni urgente”, astfel încât să nu se transforme într-o „criză socială generală” .

"Având în vedere evoluția pandemiei, în cel mai bun caz rata șomajului în toate țările OCDE ar putea atinge 9,4% în al patrulea trimestru al anului 2020, depășind toate valorile înregistrate de la marea criză economică", anticipează OCDE în ediția din 2020 a raportului său „Perspective de angajare” publicat marți, 7 iulie.

Numărul total de ore lucrate s-a prăbușit, scăzând de zece ori mai repede în primele trei luni ale crizei actuale față de primele trei luni ale crizei din 2008.

În ceea ce privește Franța, OCDE preconizează o rată a șomajului de 12,3% la sfârșitul anului 2020 și chiar 13,7% în cazul unui nou val epidemic.

Persoanele cu venituri mici sunt cele mai afectate. „Femeile sunt lovite mai greu decât bărbații, multe lucrând în sectoarele cele mai afectate, deținând un procent disproporționat al locurilor de muncă. Muncitorii independenți și angajații cu contracte temporare sau cei cu jumătate de normă sunt cei mai vulnerabili. Aceștia își pot pierde atât locul de muncă, cât și veniturile", subliniază raportul.

În ceea ce-i privește pe tinerii care părăsesc școala sau universitatea, „le va fi dificil să găsească un loc de muncă, se vor confrunta cu o deteriorare durabilă a perspectivelor de câștig”, avertizează organizația.

În măsura în care perspectivele de a găsi rapid un loc de muncă "vor rămâne mediocre, unele țări ar trebui să extindă durata indemnizației de șomaj", sugerează OCDE.

Pe termen mediu, ”țările ar trebui să completeze lacunele structurale ale sistemelor de protecție socială pe care le-a evidențiat această criză. Aceasta va include consolidarea sprijinului în ceea ce privește veniturile lucrătorilor, inclusiv ale celor independenți, ale celor cu jumătate de normă și ale altor lucrători atipici.“

 

Traducere de Anda Costiuc după France24