Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul Guvernului privind carantina și izolarea, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea, modificat în Parlament, a fost adoptat joi seară de camera Deputaților.  Au votat "împotrivă" deputații de la partidul Pro România. Printre prevederile legii carantinării, adoptate de Comisia Juridică a Camerei, se numără izolarea obligatorie pentru bolnavi și posibilitatea ca pacientul să refuze, în scris, tratamentul. Documentul a suferit modificări substanțiale față de varianta inițială. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere eliminată inițial de PSD.Senatul este forul decizional pe propunerea legislativa a Executivului.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" și 8 abţineri. Un deputat nu a votat. Comisia juridică a Camerei a adoptat raport favorabil la proiectul Guvernului, cu amendamentele aduse în special de parlamentarii PSD, dar și ai UDMR. Mai exact, izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță, transmite Hotnews.ro.

Principalele prevederi ale legii carantinării adoptate in Comisia Juridică:

  • Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi și se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimpotmatici
  • Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru.
  • Cei are părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia
  • Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți, în scris
  • Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.

Forma Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologie și biologic, care merge spre dezbatere la Senat, poate fi consultată AICI.

Peste 622 de pacienți cu coronavirus s-au externat în ultimele 24 de ore, iar alte aproximativ 31.300 de persoane au ieșit din carantină și izolare, după decizia Curții Constituționale, a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.