Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Hadrian, împăratul care a lansat moda purtării de barbă

hadrian.jpg

Bust din marmură al împăratului Hadrian, cca. 127-128 A.D., descoperit în Grecia, la Heraklion, Creta, acum expus la Muzeul Luvru, Paris
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 10 iunie 138 se stingea din viață împăratul Hadrian, nepot al lui Traian, considerat unul dintre ”Cei cinci împărați buni” ai Romei. A fost o personalitate cu lumini și umbre, iubit pentru aplecarea sa pentru artă și cultură, urât pentru excesele sale. Aflați mai multe despre împăratul care a construit zidul ce desparte actuala Anglie de Scoția și care îi poartă numele, din Pagina de istorie de astăzi.

Cel care avea să devină împăratul Hadrian, pe numele său complet Cezar Traianus Hadrianus Augustus, inițial doar Publius Aelius Hadrianus s-a născut într-o familie italo-iberică. I-a murit tatăl pe când avea 10 ani, astfel că a fost luat în grijă de verișorul de gradul întâi al tatălui său, cel care avea să devină împăratul Traian. 

Pe vremea când Traian era consul, Hadrian a început să urmeze cariera tradițională de aristocrat roman, parcurgând toate etapele și pozițiile politice convenționale. A fost tribun militar în trei legiuni. Aproximativ în anul 95, a servit în Legiunea a II-a Adjutrix în provincia Moesia Superioară, de unde a fost transferat, anul următor în Moesia Inferioară, în Legiunea a V-a Macedonica, legiune care după ocuparea Daciei a fost staționată la Potaissa, Turda de azi, din județul Cluj. De altfel, Hadrian, în calitate de chestor, și-a însoțit unchiul, pe împăratul Traian, în războiul de cucerire a Daciei, atât în 102, cât și în al doilea război. În 107, a fost, pentru o scurtă vreme, guvernator al Panoniei de Jos.

Susținut de soția lui Traian, Plotina, și de Licinius Sura, Hadrian a devenit succesorul lui Traian, după ce acesta l-a adoptat, oficial, pe Hadrian, cu doar câteva zile înainte să moară.

Întors la Roma, Hadrian avea să fie un altfel de împărat decât Traian. A fost blamat de contemporani pentru că a abandonat o serie de cuceriri romane, cum ar fi Armenia sau Mesopotamia. Hadrian s-a mărginit în a-și vizita întregul imperiu și în a-i consolida granițele, uneori chiar fizic, prin construirea unor ziduri care să împiedice avansarea barbarilor. Cel mai faimos astfel de zid este cel care desparte Anglia de Scoția, cunoscut azi chiar sub numele de Zidul lui Hadrian. 

Tertulian l-a numit pe Hadrian un ”Explorator a orice este interesant”, iar Machiavelli îl considera cel de-al treilea dintre ”Cei cinci împărați buni”. Era un mare iubitor al culturii elene, aprecia mai mult scriitorii vechi, decât pe cei contemporani și, printre altele, a lansat moda purtării bărbii, creând un precedent pentru generațiile următoare de împărați. 

Hadrian a făcut pasiune pentru un tânăr din Asia Mică, Antionus. După moartea tragică și prematură a tânărului, Hadrian a început chiar un cult în onoarea iubitului său. 

Un moment de cumpănă în cariera de împărat a lui Hadrian a fost revolta evreilor conduși de Bar Kokhba, înăbușită în sânge de romani, considerat primul Holocaust, avant la lettre.

Hadrian s-a stins din viață în 138, după o lungă suferință.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 10 iulie 2020