Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii vor fi dotați cu body-camera. Lider sindical: ”Polițistul de azi este timorat”

body_camera_politisti_lider_sindical_timorat_demoralizat.jpg

Polițiștii vor avea camere video atașate uniformei (Sursa foto: Facebook/Sindicat Europol)
Polițiștii vor avea camere video atașate uniformei (Sursa foto: Facebook/Sindicat Europol)

Polițiștii români vor fi dotați din această vară cu aparatură de înregistrare audio-video. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat vineri că body-camera va responsabiliza atât agentul de Poliție, cât și cetățeanul.

Președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, spune la RFI că dotarea polițiștilor cu body-camera este o măsură binevenită, pentru că unii agenți sunt timorați: ”Noi apreciem că va fi un pas important în redobândirea autorității polițistului, pentru că în realitate, polițistul de astăzi este timorat de faptul că în situația unor intervenții sau în situația exercitării atribuțiilor de serviciu, el poate fi acuzat foarte ușor, după care este nevoit să-și demonstreze nevinovăția, din păcate”.

”De multe ori, am fost puși în situația de a ne apăra colegii și de a le acorda asistență juridică, în așa fel încât să se apere, tocmai pentru că și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu. Am avut cazuri în care au fost cercetați doi-trei ani de zile, ulterior clasându-se materialul, însă tot acest stres, toată această birocrație au dus la demoralizarea polițistului și la tendința acestuia de a nu mai fi la fel de ferm sau de a nu interveni la fel de operativ, ca să spun așa”, precizează liderul sindical.

Cosmin Andreica explică în interviul acordat RFI cum ar urma să funcționeze body-camera pentru polițiști.