Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Oricine se poate îmbolnăvi. E bine să credem evidențele medicale înainte să trecem prin ele"

masca_covid.png

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați cu covid-19, iar unii, fără să sufere de alte boli, ajung în stare gravă la terapie intensivă. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, este tristă și dezamăgită de ceea ce vede în spațiul public, în piețe, pe stradă pentru că "oamenii, din păcate, încă nu sunt conștienți că au o responsabilitate în a respecta niște măsuri simple de prevenție: mască, distanțare socială, igiena mâinilor".

Profilul pacienților infectați cu coronavirus începe să se schimbe. Scade vârsta medie a bolnavilor, spune doctorița Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov. Sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați cu covid-19, iar unii, fără să sufere de alte boli, ajung în stare gravă, la terapie intensivă. Din păcate nimeni nu este ferit de o potențială îmbolnăvire și nu putem ști care dintre noi va avea o formă ușoară, medie sau severă a bolii, avertizează medicul Andreea Moldovan care subliniază încă o dată regulile sanitare: distanțare fizică, mască și spălat pe mâini.

Andreea Moldovan: Practic, ceea ce observăm în prezent este o creștere a numărului pacienților care ni se adresează atât pentru spitalizare cât și pentru consult și testare ceea ce este bine, pentru că atunci când putem investiga și cunoaște o problemă putem să o și controlăm mult mai bine. În ceea ce privește profilul pacienților care se internează la noi, este o scădere relativă a vârstei pacienților, a vârstei medii, consider eu mai mult pe seama unei expuneri mai susținute a tinerilor prin socializare și nerespectarea distanțanțării sociale. Practic sunt mai mulți tineri diagnosticați cu infecție, în prezent, pentru că și expunerea lor este mai mare decât era acum două-trei luni.

Reporter: Ce vârste au pacienții dumneavoastră acum?

A. M. Au vârste variabile. Am avut și bebeluși de câteva zile, de trei săptămâni, de cinci săptămâni, avem și persoane de 91 - 93 de ani, deci practic vârstă este variabilă. Vârsta medie este cea de 50-60 de ani.

Rep. Printre persoanele tinere, pacienți de-ai dumneavoastră, aveți și cazuri grave, persoane fără alte boli asociate?

A.M. Exact, ne surprinde acest lucru pentru că îl observăm. Spre deosebire de ce consideram la începutul pandemiei, când spuneam că persoanele vârstnice, peste 65 de ani cu comorbidități, sunt cele la risc și cele care fac forme mai severe, observăm în prezent și forme medii - severe care apar la pacienți tineri sau adulți, care nu au alte comorbidități, care nu au alte boli, nu au alte tratamente.

Rep. Ați discutat cu pacienții dumneavoastră? cum sau infectat?

A. M. E greu de detectat exact sursa infecției pentru că de fapt sunt expuneri repetate în mai multe locuri, la mai multe persoane și atunci în general e greu să-ți dai seama că ai luat dintr-un loc sau din alt loc. Lucrul acesta este mult mai clar atunci când este contact de caz pozitiv care nu s-au protejat în urma contactului, în care linkul epidemiologic este clar. Dar în multe situații e greu de precizat de unde s-a dobândit această infecție.

Rep. Aveți și pacienți care s-au îmbolnăvit și înainte nu credeau în existența virusului?

A.M. Da, există. Le e greu să creadă, unora dintre ei, că lor li se întâmplă acest lucru. Altora practic li s-a oferit, din păcate, argumentul că într-adevăr virusul există, boala este reală, oricine se poate îmbolnăvi. Nu este de dorit acest lucru, cred că este bine să credem evidențele medicale înainte să trecem prin ele.

Rep. Ce credeți că i-a făcut pe acești oameni să nu creadă în existența virusului?

A.M. Cred că este o epidemie de fake news-uri care, din păcate, prinde în populație extrem de bine, sunt foarte credibile și foarte hotărât comunicate, astfel încât populația care poate are de la început o urmă de dubiu nu face decât să își confirme nesiguranțele anterioare. Este exact ca și în cazul vacciniștilor și anti-vacciniștilor, aceeași dilemă: dacă există sau nu, dacă face bine sau nu.  Fac apel la buna credință a corpului medical, a celor care furnizează informații despre covid și fac studii aprofundate pentru că nu este interesul nimănui să mintă, suntem în această pandemie cu toții egali în fața ei. Din păcate nimeni nu este ferit de o potențială îmbolnăvire și nu putem ști care dintre noi vom evolua ușor, mai mediu sau sever ca boală. Astfel încât trebuie să mergem pe bună credință, pe corectitudine, pe date medicale comunicate într-un stil academic, pe care să ne putem baza și pe care să le putem folosi. Suntem toți în aceeași corabie.  

Rep. Din ce ați observat că se întâmplă zilele acestea la magazin, pe stradă, la mare la ce vă așteptați să se întâmple în următoarele două săptămâni?

A.M. Ținând cont că în prezent ceea ce vedem în spațiile publice, în magazin, în piețe nu este deloc liniștitor, pot să spun că senzația pe care o am este de tristețe și dezamăgire pentru că oamenii, din păcate, încă nu sunt conștienți că au o responsabilitate în a respecta niște măsuri simple de prevenție: mască, distanțare socială, igiena mâinilor. Atâta timp cât aceste reguli de bază nu sunt respectate, din păcate nu mă aștept ca numărul cazurilor depistate pozitiv în perioada următoare să scadă.  

 Rep. Dumneavoastră vă simțiți în siguranță să mergeți la piață sau într-un în supermarket?

A.M. Evit pe cât pot să mă duc în astfel de locuri aglomerate. Prefer să mă duc în magazine mici, de cartier, unde pot să îmi găsesc rapid ceea ce am nevoie, strict necesar. Atunci când merg, merg și îmi fac practic aprovizionare pe o perioadă mai lungă de timp. Și nu există să nu ies din casă fără masca pe față și fără să am grijă la mâini, să nu le duc la nivelul mucoasei conjunctivale, a nasului sau a gurii. Deci am grijă, mă feresc cât pot, sunt conștientă că există un risc la care nu doresc să mai expun inutil.