Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban, după amânarea votului pe Legea carantinării: O creștere dramatică a riscului de infectare

orban.jpg

Image source: 
site-ul Guvernului României

Premierul Ludovic Orban s-a declarat "revoltat și indignat" de amânarea votului final în Senat, în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea . "Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate și să împiedice luarea unor decizii vitale pentru români", a declarat sîmbătă premierul Ludovic Orban.   

„Transmit un mesaj de revoltă și de indignare față de amânarea dezbaterii și aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziție instrumentele de luptă indispensabile de care avem nevoie în lupta împotriva epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare. Repet, în toate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție aceste instrumente, care sunt carantina, izolarea la domiciliu, posibilitatea de a trata pacienții sub control medical. În momentul de față, Guvernul și autoritățile din România sunt lipsite de acest instrument vital”, a spus Ludovic Orban, la finalul videoconferinței avute cu prefecții la sediul MAI.

Șeful Guvernului susține că mai multe persoane au cerut externarea din spitale.

„Au ieșit din spital foarte mulți pacienți, nu am avut posibilitatea să determinăm izolarea la domiciliu și tratarea la domiciliu a pacienților. La ora actuală, în urma anchetelor epidemiologice nu avem această pârghie de a decide izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, există riscul ca persoanele care sunt infectate sau sunt suspecte să se plimbe liber în societate fără nicio posibilitate din partea noastră de a dispune măsurile de izolare a lor”, a mai spus premierul.

Acesta susține că nu poate să înțeleagă de ce PSD amână adoptarea acestei legi.

„Nu pot să înțeleg de ce se amînă adoptarea acestui act normativ. Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege însemană un risc major pentru creșterea răspândirii virusului în comunitate. Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate”, a mai declarat Ludovic Orban.