Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se trece granița în Grecia? Experiența unui turist român: „A durat 20 de minute cu totul”

thassos_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Mihai a plecat cu soția și cei doi copii în vacanță în insula Thassos. A trecut granița cu Grecia sâmbătă dimineață pe la singurul punct de frontieră terestră bulgaro-grec prin care se poate trece în prezent, Kulata-Promachonas. „A fost mult mai ușor decât ne așteptam”, spune Mihai.

Începând de marți, toţi cetăţenii străini care intră în Grecia cu autoturismul prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligaţi să prezinte un test negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină datele de identificare ale persoanei testate.

În aceste condiții, Guvernul român a venit în sprijinul celor care vor să călătorească în această perioadă în Grecia. Ministerul Sănătăţii a publicat pe siteul său oficial lista centrelor de testare pentru infecţia cu Covid 19. La adresa www.ms.ro, este disponibilă „lista centrelor de testare, adresele şi numerele de telefon ale acestora”, se arată într-o informare de presă a ministerului.

„A durat 20 de minute cu totul”

Mihai este unul dintre turiștii curajoși care au plecat în vacanță în Grecia, în ciuda filtrelor impuse de autoritățile elene. El a fost printre ultimii turiști care au putut intra în Grecia fără test Covid în acest weekend.

El povestește cum a fost experiența trecerii frontierei pe la punctul Kulata-Promachonas, singurul deschis la granița dintre Bulgaria și Grecia.

„A durat 20 de minute cu totul. Am prezentat actele care au fost completate online (n.r. pe site-ul travel.gov.gr)”, spune Mihai, care afirmă că testarea s-a făcut aleatoriu de către autoritățile grecești.

„Am fost printre cei care au fost testați”, mai spune Mihai. „”Trebuie ca 72 de ore să aștept rezultatul testului care ar urma să fie adus personal la cazare de un reprezentant al autorităților”, mai declară turistul.

Mihai mai spune că, odată ajuns pe litoralul elen, a observat că regulile sunt respectate la terase și în spațiile închise, chelnerii și clienții purtând mască, unii dintre angajații localurilor purtând chiar acele măști de plastic care acoperă ochii și gura.

Mihai mai spune că mesele sunt la distanță de aproximativ doi metri unele de celelalte.

În fine, turistul român mai remarcă faptul că plajele sunt foarte puțin populate. „Pe mulți i-au descurajat măsurile luate de autoritățile grecești”, spune Mihai.

Ascultă:

 
Mihai, despre călătoria în Grecia