Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Marea pană de curent din New York, o noapte a terorii

new_york.jpg

Image source: 
https://www.nytimes.com/

În 13 iulie 1977, cea mai mare metropolă americană, New York, rămânea în beznă, în urma unei pene de curent care a durat 25 de ore. A fost o noapte de coșmar din cauza sutelor de incendii provocate, dar și din cauza jafurilor și violenței de stradă. Chiar dacă nu era pentru prima dată când autoritățile americane se confruntau cu așa ceva, acestea au scăpat situația de sub control.

13 iulie 1977 nu a fost o zi de vineri, ci a fost o zi banală de miercuri. Cel puțin așa a părut până la ora 9 și 34 de minute seara, când întregul New-York rămânea în beznă totală, după ce sistemul de furnizare a energiei electrice a fost lovit de fulgere succesive. Orașul avea să rămână în întuneric pentru 25 de ore. Pana de curent a dus la declanșarea unor evenimente în lanț pe care cei mai mulți americani de rând le-au considerat apocaliptice.

La început, autoritățile au crezut că au de-a face cu o pană scurtă de curent. Polițiștii au fost trimiși pe străzi să dirijeze circulația îngreunată de oprirea semafoarelor, iar la spitale au fost trimise generatoare de electricitate.

Însă o parte a populației new-yorkeze, în special din zonele cele mai sărace, a profitat de bezna instalată în oraș pentru a jefui orice magazin îi ieșea în cale. Practic, așa cum au constatat autoritățile mai târziu, jefuitorii au luat absolut tot, de la mâncare, mobilă, televizoare și alte electrocasnice, la medicamente sau chiar… dopuri de chiuvetă. Dintr-o reprezentanță auto au fost furate 50 de mașini nou-nouțe, în valoare de peste 250.000 de dolari. În total, au fost jefuite și distruse peste 2000 de magazine.

Cei care au făcut jafuri nu s-au limitat la atât. Potrivit The Times, pompierii au avut de stins peste 1000 de incendii în noaptea groazei, de șase ori mai multe decât în mod obișnuit. În plus, au avut și peste 1700 de alarme false.

Primarul New York-ului a declarat starea de urgență. De seara și până dimineața, polițiștii au arestat peste 3500 de oameni. O estimare a pierderilor cauzate de marea pană de curent new-yorkeză s-ar ridica la mai mult de un miliard de dolari.

Pana de curent din New York din 1977, afectase mai puțini oameni decât cea din 1965. Este vorba despre 9 milioane de oameni, față de 25 de milioane rămași în beznă cu 12 ani înainte, din opt state americane și două provincii canadiene. Atât băncile, cât și bursa de pe Wall Street au fost închise pentru o zi. Pe lângă pana de curent din 1965 și cea din 1977, New York-ul a mai rămas în beznă în 2003 și, cel mai recent, în 2019.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 13 iulie 2020