Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Aerul poluat agravează COVID-19

poluare.jpg

Studiul cercetătorilor britanici a luat în calcul peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populaţiei, vârsta, spaţiul locativ, ocupaţiile şi obezitatea.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Poluarea aerului favorizează creşterea semnificativă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, spitalizările şi rata deceselor, potrivit unui studiu făcut de cercetători din Marea Britanie.

Studiul, citat de cotidianul The Guardian, arată că expunerea pe termen lung a persoanelor la particule poluante generează creşterea cu 10% a infecţiilor şi spitalizărilor, respectiv cu 15% a deceselor. Studiul a luat în calcul peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populaţiei, vârsta, spaţiul locativ, ocupaţiile şi obezitatea.

Sunt tot mai multe dovezi potrivit cărora în Europa, USA și China, poluarea aerului agravează efectele COVID-19. Se știe deja că aerul poluat inflamează plămânii, cauzând boli respiratorii şi cardiace. Dar nu toţi sunt de acord că dovezile de până acum sunt suficient de puternice pentru a demonstra un impact puternic. “Am fost frapat de raportul puternic de cauzalitate", a declarat prof. Matthew Cole, coordonatorul studiului dezvoltat la Universitatea din Birmingham. Rezultatele studiului au fost examinate de savanţi independenţi şi urmează să fie publicate în revista Environmental and Resource Economics.

"Prin utilizarea datelor detaliate, am descoperit dovezi puternice că există un raport pozitiv între poluarea aerului, mai ales a prezenţei particulelor fine, şi cazuri de Covid-19, internări şi decese. Acest raport se menţine şi după aducerea sub control a unei serii largi de factori explicativi", este concluzia echipei de cercetători.

Cel mai relevant studiu precedent fusese realizat de Universitatea Harvard şi depistase o creştere cu 8% a ratei mortalităţii din cauza poluării."Noi am folosit date mai exacte, mărimea medie a 355 de localităţi olandeze fiind de 95 de kilometri pătraţi, faţă de 3.130 de kilometri pătraţi în cazul districtelor din SUA. Acest lucru înseamnă că sunt analizate mai bine caracteristicile fiecărei regiuni, inclusiv expunerea la poluare", argumentează profesorul Matthew Cole. Studiul a fost efectuat în Olanda deoarece poluarea este mai accentuată în zonele rurale decât în oraşe, în contextul fermelor de animale.