Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat despre detașarea medicilor: Dacă nimeni nu vrea, dai ordin și îi detașezi

Legea carantinei și a izolării e blocată deocamdată în Senat. Un punct sensibil însă în actul normativ îl reprezintă detașarea medicilor. Raed Arafat, șeful DSU, explică la RFI de ce e nevoie de aceste reglementări în ciuda nemlțumirilor exprimate de cadrele medicale.

 

Raed Arafat: Va trebui să ajungem la o soluție obligatoriu pentru că avem acum un vid care trebuie rezolvat. Nu e vina Pralamentului. Asta este. S-a întâmplat pentru că există o problemă constituțională cu legislația care a fost. 
Dar din punctul de vedere al combaterii și al limitării răspândirii virusului, nu numai pentru Covid, ci și pentru alte boli cu care putem oricând să avem o altă situație, e nevoie de o legislație. 
Legislația este la Parlament și este nevoie de ea pentru că altfel nu putem să ne facem treaba, nu neapărat eu, dar colegii din teren, colegii de la epidemiologie, colegii de la boli infecțioase. O să le fie mai greu fără o legislație coerentă și clară, care să permită anumite lucruri într-un mod constituțional.

Reporter: Pe de altă parte a funcționat foarte bine treaba cu amenzile. Este evident că oamenii nu mai respectă nicicum regulile tot pe acest fond în care ia tot mai mare amploare această teorie că virusul nu există, Practic, toată lumea face ce vrea. Ce rol au amenzile?
R.A: Amenzile au întotdeauna un rol coercitiv și de a impune o regulă pentru cei care nu vor să o respecte. Cei care o respectă nu ai nimic cu amenzile. Ați văzut că totuși s-au luat măsuri și s-au dat amenzi la nivel de operatori economici pe litoral, în diferite zone. S-au dat astfel de amenzi. Ele se dau, dar cine vrea să le încalce, le  încalcă. Nu ai cum să ai un polițist sau un jandarm pentru fiecare om care încalcă regula. Este responsabilitatea fiecăruia. 

Rep: Când președintele interimar al Senatului spune „legile nu sunt făcute doar pentru fraieri”, ce mesaj transmite? 
R.A: Nu vreau să comentez acest lucru. Comentariile altora, mai ales dacă sunt politice, nu vreau să le comentez. 

Rep: O altă problemă foarte delicată este detașarea medicilor. Ei nu sunt militari.
R.A: Nu trebuie să fii militar ca să fii detașat. Și în corpul funcționarilor publici există regula detașării. 

Rep: Dar nu atunci când este vorba despre viață și moarte, domnule Arafat, știți foarte bine...
R.A: În ce sens despre viață sau moarte?

Rep: Întrebați-i pe dânșii de ce se răzvrătesc că nu vor să fie detașați? 
R.A: Asta nu știu. Eu spun că există reguli pentru toate categoriile. Și pentru medici în situații deosebite trebuie să existe această regulă, mai ales dacă este vorba de pacienți în pericol. Nu ai cum. Am dat și tot o să dau exemple de secții în care nu mai are cine să se ocupe de bolnavii de terapie intensivă de Covid și în care ai nevoie de medici detașați. Nu poți să detașezi doi, trei medici și să îi lași acolo pe viață. Detașarea ale limita ei. În lege e prevăzută la maxim 30 de zile. Este ok. Noi, de regulă, pe durata stării de urgență am dat 14 zile și am prelungit încă 14 zile dacă erau de acord. Dar trebuie să existe instituția detașării și posibilitatea detașării personalului la nevoie în cazul unei situații excepționale. Sunt măsuri excepționale pentru situații excepționale.

Rep: Există un deficit major de cadre medicale. Cui i se cere să se detașeze și face față? Nu e suficient să îl forțezi pe om să îl detașezi. Omul acela trebuie să își facă treaba.
R.A: Detașările s-au făcut analizând și secțiile de la care se iau oameni și locul une e nevoie de oameni. 
De regulă, când s-a detașat, nu s-a detașat un număr mare de oameni de la o singură secție. S-au detașat de la două, trei secții, câte un medic. Poate că se simte la gărzi pentru că trebuie cineva să facă o gardă în plus în secția respectivă, iar medicul respectiv trebuie să facă serviciul în altă parte, să sprijine îngrijirea pacienților respectivi. Așa s-a lucrat. 
Niciodată nu s-a dat un ordin să iei o secție de medici și să îi detașezi în altă parte. Avem secții în care apar focare. Merg medici la izolare. Cu cine îi înlocuim? Pe cine trimitem în locul lor? Dacă nu putem detașa înseamnă că în unele zone o să închidem secții câte 14 – 15 zile pentru că a plecat personalul la izolare. O să închidem secțiile respective, iar bolnavii nu vor mai avea servicii pe acele secții, în județul respectiv. E o măsură necesară. E o măsură excepțională. Dar într-o situație excepțională se aplică și măsuri excepționale. 

Rep: Vă întreb pentru că din ce a apărut până acum în spațiul public întotdeauna au fost detașați medici miliari.
R.A: Nu e adevărat. Eu am semnat destule ordine în care am detașat asistenți civili, medici civili și în interiorul județelor și în afara județelor. Cine zice acest lucru dă o informație falsă. Numai că cei care vorbesc nu s-au detașat niciodată și le e teamă de detașare. Asta e toată treaba. Dar au avut colegi care au fost detașați și și-au făcut treaba foarte bine. Nu am avut probleme aproape cu nimeni. Am avut un singur caz de refuz pe toată durata stării de urgență.

Rep: Pentru că există un deficit de medici pe ATI, despre asta presupun că vorbim amândoi.
R.A: Nu numai pe ATI, dar e deficit și de medici infecționiști, epidemiologi, urgentiști. Sunt cel puțin patru, cinci categorii de medici despre care vorbim. 

Rep: Spuneți că totul e sub control la toate aceste categorii? Omul, dincolo de lege, trebuie pregătit psihic să facă, să dorească să facă acest lucru.
R.A: Doamnă, am pacienți într-o secție pe care nu îi îngrijește nimeni. Acești pacienți pot să moară. Sunt de terapie intensivă. Sunt două soluții. Ori îi pun în elicopter și îi duc la medicul care nu vrea să se detașeze, să îl trateze la el, dar îi duc Covidul la el în spital. Sau aduc un medic din cinci de acolo și mai iau de la alte două, trei secții și tratezi pacienții acolo unde sunt, în secția în care sunt. Care e soluția optimă? Să îi duc pe bolnavi acolo unde nu au cazuri Covid și să îi introduc în spital pentru că nu am medici la spitalul Covid și să răspândesc boala?

Rep: Răspunsul e printr-o lege ce se votează în Parlament în acest moment?
R.A: Trebuie o lege ca să ai baza legală să faci transferul sau detașarea. 

Rep: Dar îi puteți forța?
R.A: Legea va prevedea că se poate da ordin de detașare. Nu văd nicio problemă în treaba asta. E pentru o durată scurtă dacă vrei într-adevăr să manageriezi o situație de catastrofă. Dacă nu vrei să manageriezi o situație de catastrofă și vrei ca din catastrofă să devină una mai mare, atunci fiecare refuză, fiecare face ce dorește. Este clar că dacă vreau să detașez un medic, mai întâi îl întreb dacă vrea. Dacă omul nu vrea caut altul care să vrea. Dar dacă nimeni nu vrea, dai ordin și detașezi oameni ca să poată deservi bolnavii. Altfel, iau bolnavi și îi duc la alte spitale care nu au Covid în ele și introduc bolnavii respectivi acolo pentru că nu pot să îi las să moară.

Rep: La ce vă așteptați în perioada următoare? Din ce în ce mai mult oamenii spun că nu există, că trebuie din toamnă să se revină la școală, la afaceri.
R.A: Nu am ce să spun. Știm că există această campanie că nu există boala. Nu e numai în România. Din păcate, terenul arată altceva. Prima dată să vedem cum trecem vara. După aceea, la toamnă, o să vedem dacă va fi al doilea val, dacă  va fi, care va fi situația.

Rep: Dacă Parlamentul nu va tranșa foarte rapid treaba, pentru că este evident că există și această chestiune politică, alegerile bat la ușă, din punctul dumneavoastzră de vedere, al specialistului, ce riscuri ne asumăm dacă o scăldăm între e sau nu e? 
R.A: Pentru noi, dacă nu se tranșează legea va fi un vid care nu ne permite să luăm anumite măsuri. Nu numai pentru mine, ci pentru toți colegii din domeniul sănătății publice. Asta e clar. Vedeți că deja avem pozitivi asimptomatici care umblă pe stradă. Avem inclusiv simptomatici care pleacă de la spitale și umblă pe stradă. Nu avem nicio măsură cu care să putem să îndreptăm acest lucru la acest moment. Din punctul meu de vedere este nevoie de revenirea la legislație. Noi am avut legislație, dar s-a considerat neconstituțională. Acum ne trebuie o legislație care să fie considerată constituțională și care să ne permită să mergem mai departe.

Rep: Nu s-a considerat. E neconstituțională pentru că e o decizie a Curții Constituționale. Trebuie să ne punem la punct.
R.A: Nu are importanță. Din punctul nostru de vedere legislația pe care am avut-o nu mai este. Acum trebuie să apară alta în locul ei.

 
Secretarul de stat Raed Arafat, seful DSU, intervievat de Andreea Orosz