Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Pourquoi le Français?

poza_studenti.png

Sursa imaginii: 
europaplus.rfi.ro

De la București la Istanbul, de la Belgrad la Yerevan, de la Zagreb la Almaty, 19 tineri participă la un proiect inedit de media: fiecare traduce articole din presa locală așa încât aflăm informații surprinzătoare din țări despre știm poate prea puțin. Vehiculul care ne poartă în fiecare săptămână în toate aceste culturi, este limba franceză, pe care tinerii o studiază la facultățile din țările lor. În afară de România, nici una din țările din Europa Plus nu are o tradiție francofonă. Și, cu toate acestea, ce-l face pe un tânăr din Balcani, Orient sau Asia să învețe franceza? Iată curiozitatea noastră și motivul pentru care i-am întrebat pe tinerii noștri colaboratori: Pourquoi le Français?

Zhuldyz ALEN, Kazakhstan

Iubesc dansul contemporan. Au avut şansa să particip la un concurs organizat de francezi şi am fost surprinsă şi impresionată de coregrafia lor. Am dorit să pot lucra cu ei.

 

 

Smaranda Teodoriu, România

Motivația mea de a învăța limba franceză a început de fapt când eram mică. Unul dintre primele filme franțuzești pe care mi le amintesc că le-am văzut a fost o comedie cu Gérard Depardieu care se numea « Tais-toi ». Sonoritatea și muzicalitatea limbii franceze mi-au spus ceva, m-au fascinat. Așadar, am început să asociez limba franceză cu o melodie.

 

 

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

 Întotdeauna am visat să descopăr literatura franceză și să citesc operele clasice ale lui Molière, Hugo, Balzac și Baudelaire în versiunea originală.

 

 

 

Elena Yordanova, Bulgaria

Simt că fac parte dintr-o comunitate unită în jurul limbii, care împărtășește anumite valori comune, cum ar fi libertatea, democrația, pacea, diversitatea culturală, solidaritatea.

 

 

Yosyp-Yuriy HARAYDA,Ucraina

Limba este o parte eternă a culturii și istoriei țării de care sunt interesat.

 

 

Nikita Melnikov, Rusia

Personal, cred că, după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, există șanse mari ca limba lui Molière să capete mai multă influență în Europa.

 

 

Yepraksya Davtyan, Armenia

Învățarea limbii franceze reprezintă în primul rând plăcerea de a învăța o limbă frumoasă, bogată și melodioasă, care este adesea numită limba iubirii.

 

 

Eva Skok, Slovenia

Am descoperit în liceu filmele franțuzești, i-am descoperit pe filosofii francezi Rousseau și Sartre ... Am studiat la Paris, iubesc orașul! Ador cultura franceză și ... ador croissantele!

 

 

Artur Łuksza, Polonia

Sunt interesat de istoria colonială a Americii de Nord și pentru a accesa sursele originale, am învățat și franceza.

 

 

Akvilė Kaučikaitė, Lituania

Am ales să învăț limba franceză, deoarece aceasta deschide o ușa către lumea francofonă. Limba franceză este utilă atunci când călătorești în țări francofone. Limba franceză este limba relațiilor internaționale, limba în care lucrăm. Personal, cunoștințele mele de franceză mi-au oferit oportunitatea de a învăța alte limbi romanice, pentru că există asemănări între ele. Franceza ajută la o mai bună înțelegere a culturii și a modului de viață francez.

 

 

Anda Costiuc, România

Când eram mică, am primit o carte de povești care era foarte frumos ilustrată. Mai târziu, în liceu, am început să învăț limba franceză datorită profesoarei mele: Munteanu Anamaria

 

 

Aliyeva Bahar, Azerbaidjan

Din punct de vedere profesional, aș dori să profit de limba franceză pentru a-mi continua studiile în Franța. Pe plan personal, ea contribuie la dezvoltarea mea psihologică prin tandrețea și originalitatea sa; și mental prin complexitatea și actualitatea sa.

 

 

Kristina Peric, Croația

Autorul meu preferat este Stendhal, iar romanul care stă la baza lucrării mele de disertație este Le Rouge et le Noir. Am călătorit mult în Franța, mi-a plăcut foarte mult Versailles!

 

 

Ömer Faruk Karaşahan, Turcia

Datorită limbii franceze, am putut să descopăr literatura europeană într-un mod care nu ar fi fost posibil doar cu limba engleză, cu literatura turcă și cu propria mea cultură.

Învățarea unei limbi străine nu înseamnă doar memorarea cuvintelor, ci dobândirea unei noi perspective asupra vieții. În acest sens, cultura franceză mi-a oferit acces la o lume extrem de bogată.

Franceza mi-a permis să cunosc capodoperele literare care au inspirat întreaga lume de-a lungul secolelor.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Agentiei universitaire a Francofoniei (AUF) în Europa centrală si orientală.

Traducere de Anda Costiuc

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus