Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spital din Rio de Janeiro gol în plină pandemie? Fals

brazil.png

Sursa imaginii: 
France24

În timp ce Brazilia este cea mai afectată țară din America de Sud de către pandemia Covid-19, internauții au publicat un video în care un spital care ar fi trebuit să-i găzduiască pe bolnavi era gol. Un deputat pro-Bolsonaro din Rio de Janeiro apare furios în imagini în momentul în care vede cum spitalul care ar fi trebuit să fie destinat pacienților este în plină construcție.

Într-un video de 2:19 min, publicat pe canalul YouTube și cu 78 000 vizualizări, un bărbat însoțit de poliție intră în clădire și face turul spitalului. Acesta începe să se înfurie pe oamenii din jurul lui constatând că instituția este încă în construcție.

Videoul a fost distribuit cu următoarea descriere în engleză: „deputații Braziliei intră într-un spital care deși declară că primește 5 000 de infectați și 200 morți din cauza Covid-19 este gol, nu este nimeni înăuntru, i-au manipulat pe toți”.

În alte publicații în franceză de pe Facebook se găsesc totodată mesaje care spun: „Deputații brazilieni dezvăluie cea mai mare mistificare a Covid-19 cunoscută până astăzi (...). Aceștia au constatat că totul a fost o exagerare fiindcă în realitate spitalul era gol și nici măcar construcția acestuia nu era finalizată”, indicând un link spre videoul de pe YouTube.

Ce vrea să arate mai exact această scenă?

Niciun indiciu nu permite identificarea locului în care a fost făcută înregistrarea iar când imaginile au fost căutate originea acestora nu a putut fi găsită. Cu toate acestea, dacă faci o captură de ecran a protagonistului acestui video, imaginea poate fi identificată pe motorul de căutare Yandex. Este o publicație de pe Twitterul unui internaut brazilian care cere numele acestui deputat.

Un alt internaut îi răspunde că este vorba despre deputatul Filipe Poubel și trimite un link la videoul de 55 minute publicat pe contul de Instagram al acestui deputat.

În momentul în care cauți „Filipe Poubel la spital” în portugheză pe un motor de căutare, este posibil să găsești mai multe articole în portugheză despre vizita acestui deputat la spitalul de campanie São Gonçalo din Rio de Janeiro pe 27 mai.

Articolul dă mai multe informații despre acest spital, unul dintre cele șapte spitale din Rio destinat bolnavilor de Covid-19, detaliind că ar fi trebuit să se deschidă în luna aprilie dar că inaugurarea sa a fost amânată de patru ori.  Din acest motiv, nu a primit pacienți când a fost făcută această înregistrare video. De aceea, deputatul pro-Bolsonaro s-a dus la fața locului pentru a protesta împotriva corupției și a proastei utilizării a fondurilor publice de către guvernatorul din Rio, Wilson Witzel, membru al Partidului Creștin Social din opoziție.

Ediția hispanică AFP Factuel care a ajuns la aceeași concluzie în privința videoului în discuție precizează că spitalul a fost inaugurat pe 18 iunie și că poate primi 200 bolnavi.

Brazilia, cea mai afectată țara din America latină de către pandemia de Covid-19 înregistrează mai mult de 60 000 morți. Încurajați de atitudinea președintelui Bolsonaro, el însuși punând la îndoială gravitatea pandemiei, numeroși internauți nu ezită să difuzeze teorii ale conspirației pe rețelele sociale, așa cum s-a explicat în emisiunea Les Observateurs.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24