Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primar Găești, la RFI: Nu am fost de acord cu transformarea Spitalului Orășenesc în unitate Covid. Nu avem anestezist și nici specialist boli infecțioase

primar_poza.jpg

Image source: 
RFI

România are, de luni, 13 iulie, un spital în plus dedicat luptei împotriva noului coronavirus. În contextul înmulțirii galopante a cazurilor în județul Dâmbovița, Guvernul a decis că spitalul Orășenesc din Găești va trata doar bolnavii de COVID-19. Conducerea unității și primarul localității dâmbovițene au primit cu ostilitate decizia, mai ales că, spun ei, nu au fost anunțați în prealabil.  Primarul Grigore Gheorghe e nemulțumit în special de faptul că în jur de 100.000 de persoane vor fi nevoite să meargă de acum la spitalele din împrejurimi aflate la cel puțin 30 de kilometri depărtare. Totodată, edilul avertizează că nu știe cum se vor adapta la noua situație având în vedere că spitalul din Găești nu are anestezist și nici specialist de boli infecțioase.

ACTUALIZARE | Comunicat DSP Dâmbovița:

Propunerea ca Spitalul Orăşenesc Găeşti (cu excepţia Compartimentului de Primiri Urgenţe, radiologie, farmacie, dispensar TBC şi ambulatoriul de specialitate) să devină spital suport COVID, a fost fundamentată prin necesitatea asigurării condiţiilor de tratare sub supraveghere medicală, a pacienţilor confirmaţi SARS - CoV - 2, forme asimptomatice şi uşoare, precum şi prin faptul că structura funcţională a acestuia, nu permite acordarea simultană a asistenţei medicale în regim de spitalizare continuă a pacienţilor COVID şi a pacienţilor non COVID, prin desemnarea parţială a unor secţii/compartimente destinate exclusiv bolnavilor confirmaţi pozitiv SARS- CoV- 2.

...............................................

Grigore Gheorghe: Problema este una foarte delicată. Spitalul orășenesc Găești este un spital care deservește 100.000 de locuitori din sudul județului, având în vedere faptul că nici la Titu nu mai există spital. În afară de asta, știți foarte bine că în apropiere avem și autostrada București-Piteși, pe care frecvent se întâmplă accidente de circulație și este necesară acordarea de prim ajutor.

Reporter: Să înțeleg că nu sunteți de acord cu această măsură luată de autorități...

G.G: Este firesc că nu am fost de acord. Nu am fost de acord cu această măsură pentru că în această situație, cetățenii din orașul nostru și din comunele limitrofe, nemaiexistând ambulatoriu, nemaiexistând posibilitatea de internări, sunt obligați toți să se deplaseze la alte spitale din Târgoviște, București sau în altă parte. Oamenilor cu posibilități materiale mai reduse le este foarte greu să meargă la clinici private sau să meargă în altă parte.

Rep: Ați transmis asta autorităților? Ce v-au spus?

G.G: Da, am discutat la Direcția de sănătate publică acest fapt. Dar întâi am fost anunțați că prin ordin de ministru spitalul de la Găești a devenit spital Covid, că se publică în Monitorul Oficial. Ulterior am pornit discuțiile. Într-un final, am reușit să rămână funcțională unitatea de primiri urgențe care e vitală pentru noi și pentru oraș.

Rep: Spuneați, domnule primar, că cei 100.000 de locuitori din Găești și zonele limitrofe, care se foloseau de acest spital, vor fi nevoiți să meargă la un alt spital. Ce spitale sunt în apropiere?

G.G: A rămas funcțional Spitalul județean de urgență de la Târgoviște.

Rep: Aflat la ce distanță aproximativ?

G.G: La 30 km, dar gândiți-vă că sudul județului se întinde încă vreo 30 - 40 de km. Înseamnă că unul de la Corbii mari, de la Jugureni trebuie să vină aproximativ 70 km ca să ajungă la Târgoviște. Și în situația în care, doamne ferește, avem o ugență cu un infarct, o electrocutare, aveam spitalul de la Găești, care era un spital tampon. Venea aici, îl stabilizau și îl trimiteau mai departe.

Rep: Ați discutat, bănuiesc, cu reprezentanții guvernului. Există vreo cale de întoarcere?

G.G: Nu am discutat la nivel de guvern. Am discutat la Direcția de sănătate publică. Direcția de sănătate publică este cea care hotărăște. Se transmite mai departe o listă cu spitalele care sunt propuse, iar ministerul decide în baza acestor date.

Rep: Și ce v-au spus?

G.G: Au spus că având în vedere situația actuală cu din ce în ce mai mult infectări, județul Dâmbovița fiind în ultima săptămână  pe locul doi la nivel de țară, nu au unde să se mai ducă bolnavii, nu au unde să îi mai interneze.

Rep: Aveți tot ce vă trebuie în acest spital pentru a trata pacienți Covid?

G.G: Da, din discuțiile pe care le-am purtat cu domnul director Belușică, mi-a dat asigurări că au cel puțin materiale pentru primele două luni.

Rep: Dacă nu mă înșel, a fost, totuși, un protest acolo al cadrelor medicale?

G.G: Nu îl pot numi protest. M-au solicitat de dimineață la ora 9. Am fost acolo și am discutat cu dumnealor. Până la urmă, fiind puși în fața situației clare, fără să mai existe cale de întoarcere au acceptat Erau speriați pentru că nu am mai făcut niciodată așa ceva, pentru că nu au fost instruți. Nu a venit nimeni de la Direcția de sănătate publică să îi instruiască și să le spună ce au de făcut. Dar în final, oamenii sunt solidari. Își dau seama de jurământul pe care l-au depus. Împreună vom face o echipă și trebuie să o scoatem la capăt cu bine.

Rep: Aveți o secție de boli infecțioase în spital?

G.G: Secție de boli infecțioase nu avem.

Rep: E vreun medic specializat din tot spitalul pentru așa ceva?

G.G: Nu, niciunul.

Rep: Vor fi instruiți?

G.G: Așteptăm zielele viitoare să trimită personal care să le spună ce au de făcut. Am primit asigurări că aici vor fi aduși asimptomaticii și cazurile foarte ușoare. Nu există posibilitatea dacă i se face rău vreunuia. Neavând ATI și medic anestezist, cazurile grave vor fi transferate la Spitalul de boli infecțioase din Târgoviște.

Rep: ATI cred că aveți totuși...

G.G: Avem ATI, dar nu avem medic anestezist.

Ascultă:

 
Primarul Grigore Gheorghe, despre transformarea Spitalului Găești în unitate Covid