Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății anunță indemnizații, cazare plătită și diurnă pentru medicii care vor fi detașați nevoluntar

medic_doctor.jpg

Sursa imaginii: 
emerging-europe.com

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că detașarea personalului medical la alte spitale se va face voluntar. Acolo unde  „se vor face și detașări nevoluntare” vor exista și niște "beneficii bănești" a mai anunțat Nelu Tătaru.

„Când am spus de indemnizație, există și beneficii bănești”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, legat de detașarea medicilor la alte spitale. Potrivit lui Tătaru, detașarea se va face gradual, inițial se va face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „se vor face și detașări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne.

Peste 3000 de medici, din mai multe orașe ale țării, au semnat petiția “Nu Legii carantinării și Izolării în forma actuală! Nu detașării forțate a medicilor!”. Medicii semnatari atrag atenția că de aproape patru luni, corpul medical ține piept îmbolnăvirilor de COVID-19, fără nicio ezitare, iar încălcarea drepturilor cetățenești, prin adoptarea unor masuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, și nici moral.

"Drepturile noastre sunt drepturile tuturor. Și reciproca e perfect valabilă. Inainte de a fi medici, suntem cetățeni ai acestei țări, cu drepturi egale. Singura resursă pe care s-a bazat neconditionat și fără limite sistemul sanitar a fost resursa umană. Medici si asistente, infirmiere si ingrijitoare, brancardieri, personal sanitar si auxiliar, au fost la datorie. Ei au putut rezista , în plină pandemie, în costume de protectie la 38 de grade , în cabinete, sali de operatii, saloane de pacienti, UPU, ATI, in laboratoare, sali de CT, în ambulanțe. Tineri sau mai puțin tineri, sănătoși sau mai putin sănătoși, oamenii in halate albe au rezistat. Nu au făcut pasul inapoi. Autoritatile au raportat 3.355 de cadre nedicale infectate, în aproape 4 luni de pandemie.", se arată în document.

Întrebat ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinți sunt internați cu coronavirus, fapt semnalat în petiția medicilor, ministrul a răspuns că „rămân în custodia familiei până la gradul 4. Nu vor fi luați de stat”. În context, ministrul Tătaru a anunțat că „vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranță pentru cetățenii României, în condițiile în care vedeți o creștere”.